2007/03/19

O Trnave len v dobrom

Trnava je pekné mesto. Staré centrum tiché a pokojné, pokiaľ nie sú Vianočné trhy, ale má aj chybičky krásy... Má problémy s automobilovou dopravou a tým sa aspoň dvakrát za deň blíži k najväčšiemu veľkomestu Slovenska.

Mesto má cestný obchvat, len neviem, či to tak možno nazvať, lebo "obchvatuje" tak asi jednu štvrtinu mesta, potom tých čo idú do Modry a Bolerázu vráti späť do mesta, tak je jednoduchšie prechádzať krížom cez mesto.

A tam je pes zakopaný - moderná vymoženosť - kruhový objazd... Práve tam, na tomto "kruháči" sa hromadia autá a tvoria dlhé vyčkávajúce kolóny... Svetelné križovatky sú v pohode.

Prečo je to tak? Možné príčiny (podľa mňa):

1. kruhový objazd je malý (hlavná chyba)
2. mnohí vodiči sa do neho nevedia dynamicky zaraďovať. Iní sa tam pichnú aj keď by ešte nemali... to sa časom zlepší...
.

3 komentáre:

  1. :-)
    Keď nám urobia severný obchvat, bude to oveľa lepšie. A tie kruháče sú náhodou fajn. Zácpy sa tvoria na nich preto, že sú, žiaľ, zatiaľ jedinou možnou cestou pri vjazde do mesta, resp. výjazde z neho. A cez Trnavu odjakživa prúdili "pocestní" na všetky možné smery - križovatka ciest. Pravdou však je aj to, že "zipsové" zaraďovanie sa v čase špičky niektorí nestihli zaregistrovať, alebo ich ťažko "predýchavajú". :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A ešte dodatok: Na svetelných križovatkách sú zácpy v špičke takmer neprejazdné.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. silvia, severný obchvat bude riešením, aspoň pre smer - diaľnica a mestu značne pomôže.. som zástanca kruháčov, len problém je v ich parametroch. Množia sa a obec ktorá ešte nemá kruháč, ho chce mať... :) nie je pre ne dosť priestoru, tak sa zmenšujú..
    Ja mám skúsenosť, že v Trnave zipsovanie funguje.. Ak vezmeš do úvahy celý prejazd mestom od Bolerázu, najčastešie sa to upcháva (podľa mojich skúseností) na kruháči a potom sa nedá prejsť ani najbližšia svetelná.

    OdpovedaťOdstrániť