2008/02/15

Paralelné svety

Včera bolo Valentína, predvčerom už vtáci o tom spievali, dnes im severák vyfúkol jarné piesne zo zobákov. I ja som mal v úmysle čosi k tomu napísať, aj keď nie som vták, tak vzniklo, možno trochu od veci a zmätene, zamyslenie o paralelných svetoch...

Skutočný svet je iba jeden, ten o ktorom vieme, ale ja viem iba o mojom skutočnom svete, vy viete o tých svojich, každý z nás má svoj vlastný svet... I stáva sa, dokonca je to pravidlo, že dvaja ľudia z dvoch rôznych svetov chcú spojiť svoje planéty do jednej spoločnej sféry.

V zásade sú dva typy ľudských svetov - mužský a ženský. Len spojením týchto dvoch protikladov vzniká ďalší nový svet. Dva protichodné svety sa spočiatku k sebe približujú, až sa stotožnia. Ľudský jedinec si však zachováva časť svojho sveta, časť svojej osobnosti len pre seba, aj keď v stave eufórie sa deklaruje 100% fúzia.

Pretože život je pohyb - raz hore, raz dolu - od okamihu spojenia sa tieto svety začínajú pozvoľna voči sebe vymedzovať, pohybom a trením vznikajú napätia, určujú sa vnútorné sféry vplyvu... Vzniká nový svet, spočiatku plne kompatibilný s pôvodnou dvojicou...

Navonok jeden svet je vnútorne štruktúrovaný, má rôzne kontaktné body, styčné plochy ale aj istú nedotknuteľnú vzájomne tolerovanú samostatnosť v konaní. Tak sa časom formujú dva paralelné nezávislé svety, ale zviazané mnohými putami.
_______________
Z ekonomickej teórie (voľne upravené :):
Fúzia je spojenie, splynutie či zlúčenie dvoch subjektov za účelom odstránenia nepriaznivého vývoja daného subjektu, pričom pôvodne fuziované subjekty navonok zanikajú.

3 komentáre:

  1. Len mi tak napadlo, že tú poučku vymysleli odpozorovaním reprodukcie prímorských agáv.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. takže ak sa milujeme, tak vlastne fúzujeme :o))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vystihol si to, wabt... :)
    človek je ochotný vzdať sa časti svojho sveta v mene vyššieho princípu (rodina, potomstvo), ale časť z toho sveta musí navždy ostať len pre jeho súkromie..
    pretože spolužitie je neustály príliv a odliv dobrého a zlého, človek nevyhnutne potrebuje priestor, v ktorom existuje vo svojej čistej podstate, nikomu a ničomu nepodriadenej, kde môže prekonávať úskalia toho vonkajšieho spoločného sveta..
    Je len dôležité, aby vzdialenosť tých dvoch paralelných svetov bola čo najmenšia.. :)

    OdpovedaťOdstrániť