2008/03/26

Panta rei

Opäť sneží (dnes 10:00)
Nebolo by na tom nič zvláštne, veď ešte nie je apríl - najkrajší mesiac, ale zvláštne je, že moje pocity sa zhodujú s počasím a možno nielen moje.

Zastavil sa čas, alebo len hodiny idú pomalšie? V jednej diskusii som čítal, že pri prechode na letný čas sa čas posúva o jednu hodinu... Aký to omyl ľudskej relativity.

Čas je vesmír a svetlo je odvrátenou stranou tmy. Čas nás núti premýšľať o podstate... Vesmír je živá hmota a má dušu, lebo základnou vlastnosťou živého je pohyb a vesmír je v neustálom pohybe.

Bez pohybu nič neexistuje, všetko je hmota a energia v rôznych formách a prejavoch. Základnou časťou hmoty, menšou ako atóm a jeho známe zložky, je častica život - motor pohybu, sila príťažlivosti a podstata všetkého...

Neexistujú nehmotné veci, duša vecí je v nich, sú však veci a vzťahy, ktoré my (ešte?) nepoznáme, alebo nechápeme (a možno nikdy chápať nebudeme), lebo nám to naša hmotná podstata neumožňuje..

Sám si oponujem - veď myslenie, predstavy, vedomosti a fantázia s ktorou narábame sú prejavy ducha... Áno, aj duchovno a filozofiu sme si vymysleli, naučili sme sa rozprávať a písať, aby sme ovládli slová, ktoré tvoria dušu, aby sme vyjadrili a zaznamenali zložitosti nášho vnímania v procese vlastného uvedomovania.

To všetko existuje v nás a všetka fantázia a múdrosť je uväznená v našom tele. Bez neho to prestáva existovať, ostávajú iba stopy uložené v iných živých bytostiach. Všetky filozofické úvahy o vzťahu tela a duše skončia ako otázky vyslovené z nepochopenia súvislostí a času. Napriek tomu sa budeme pýtať...

Všetko je v pohybe, všetko sa vyvíja, všetko plynie. Z toho pochádza všetko vo vesmíre. Na počiatku možno stačil závan motýlích krídel, jedno jediné slov a všetko ostatné zariadil život vnútri hmoty.

Napriek všetkému tu povedanému, nie som vyznaním materialista, lebo myslím a cítim pohyby okolo a moja hmota sa prejavuje navonok zdanlivo nehmotnými prejavmi.

Človek si uvedomuje svoje bytie a sám si vytvára dušu, vymýšľa si teórie a hypotézy o pôvode sveta i o tom, kto je a kam kráča. Vyznáva všeobecné ľudské duchovné hodnoty, ale to mu nebráni myslieť individuálne a absolútne voľne...

...

Prestal padať sneh, svieti slnko...

_______
Panta rei - všetko plynie je Platónova skrátená interpretácia tvrdenia antického filozofa Herakleita, že "zostupujeme i nezostupujeme do tých istých riek, sme to my i nie sme to my, lebo sa nedá dva razy vstúpiť do tej istej rieky". Platón to chápe tak, že všetko sa neustále mení, a preto neexistuje bytie v pravom slova zmysle.

3 komentáre:

  1. panta rei, všetko plynie a mení sa, každou sekundou..
    Myslím si, že do tej istej rieky sa dá vstúpiť aj dvakrát, len my budeme v danom momente vstupu iní, zocelení, poučení alebo niektorí aj zdeptaní vlastnými prežitými skúsenosťami..
    Máš vskutku zaujímavé myšlienky, pohrávajúce sa z nadhľadu s usmerňovaním svojho života prostredníctvom svojho myslenia, predstáv, vedomostí a fantázie s ktorou narábame, ale zároveň pripúšťajúce neovplyvniteľné, vyššou mocou spôsobené hodenie kocky na nekonečný stôl osudu...
    Áno,myslieť môže človek úplne individuálne a absolútne voľne... bohužiaľ, iba myslieť....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. práve si písal o nehmotnom svete... myšlienky, úvahy, predstavy, naše emócie sú síce viazané na hmotu nášho tela ale sú svojou podstatou nehnotné...a krásne slobodné :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mia, tá myšlienka je stará skoro ako svet, ale stále tu je. Voľne myslieť, niekedy aj to stačí.

    veronika, keď sa na to pozrieš exaktne, je to tak ako píšeš, ale práve preto je možné o tom voľne uvažovať.. prirovnal by som to k počítaču, kde je systém (program), ale kto by ho chcel hľadať, nenájde ho tam. Je tam iba telo z tranzistorov rôzne poprepájaných do polohy áno, alebo nie - presne v duchu programu, ktorý je nehmotný, iba vyjadrený stavom hmoty tela. Tak ako stolička je len kus dreva, ale v takom tvare, že má dušu (program na sedenie)..
    :)
    ...a vďaka za návštevu...

    OdpovedaťOdstrániť