2008/08/16

Fantázia vizualizácie

Naše rozhodovanie a postoje silnejšie ovplyvňuje obraz reality, ako realita sama. Reálny svet okolo nás je dosť obmedzený priestorom a časom, vo svojich úvahách však kalkulujeme a hodnotíme svet podľa obrazov skutočnosti, ktorú sme nikdy nevideli a nikdy ani neuvidíme.

Mnohé naše predstavy nemajú reálny základ, vymysleli sme si ich sami pod vplyvom rôznych nálad, nesprávnym hodnotením faktov, alebo ich pre nás vymysleli iní ľudia, teda sú umelo vytvorené. Na tomto základe sú postavené teórie ale aj skutočné praktiky používané na cielenú manipuláciu s našimi predstavami (názormi).

Po všeobecnom úvode by som mohol uvádzať príklady z veľkého sveta ľudskej politiky, ale ostanem iba v tomto malom blogovom skanzene... Najľahšie sa čítajú články založené na obrazoch skutočnosti - na fotografiách. Ak sa chcem vyškriabať na nejaký zemský vrchol, alebo navštíviť neznáme miesto, rád sa nechám inšpirovať fotkami na internete.

Dalo by sa povedať, že na takých fotkách je holá skutočnosť, a taký bude aj reálny zážitok, ale nie je to pravda. Na fotografiách krajiny je obraz reality "zmanipulovaný" autorom. Výberom záberov, ich kompozíciou, aj technickými úpravami zväčša s dobrým úmyslom nám podáva svoju predstavu a my ju od autora preberáme.

Skutočný dojem môže byť a často aj je značne odlišný. Aj moje fotky z tej istej lokality budú vyjadrovať moje pocity, môj spôsob pohľadu na svet, ale iba vtedy, ak si dám záležať, ak mám talent vidieť veci po svojom. Aj moje vlastné fotografie potom môžu po čase vyvolať obraz reality ako spomienku zviazanú s daným miestom.

Je to podobné pôsobenie, ako v iných oblastiach umenia. V básni skryté posolstvo žije svoj vlastný život a keď ju číta autor, nachádza ho v nej rovnako ako každý čitateľ. Namaľovaný obraz i dobrá fotografia majú svoju dušu, z ktorej číta každý po svojom a vytvára si svoj obraz reality, ale aj písané články ju niekedy majú...

Pri čítaní knihy si čitateľ vytvára živé obrazové vnemy podľa slovných opisov deja i reálií v príbehu. Všetko záleží len na jeho fantázii, na životných skúsenostiach, ale aj na majstrovstve autora. Stáva sa potom, že film nakrútený podľa knihy nie je tak úžasný, ako bola kniha, lebo film podáva obraz, podľa vizuálnej fantázie jeho tvorcov...

6 komentárov:

  1. Spravne si to vystihol a napisal...:)
    V kazdom style umenia je podany osobny postoj a vnem sameho autora a o to su zaujimavejsie fotky, obrazy, basne a piesne viacerych autorov, ako keby ich doslova kopirovali alebo robili podla presnych zasad a instrukcii. Kazdy autor ich poda v svojom ponati a vlastne vytvara nove neopakovatelne dielo...:)
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mam rad, ze nasol som taky zaujimavy blog :-)

    Prajem vsetko dobre!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wschody... vitaj a príď aj inokedy... škoda, že poľské písmo a reč sa mi číta ťažšie.. :), ale začnem sa učiť...

    Vďaka za názor, všetko dobré aj tebe.

    Barzo dobre...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ima, akosi nestíham... hovorí z teba umenie, tipujem, že výtvarné, napríklad maľovanie, sochárstvo a ešte by som pridal fotografiu... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. človek sa veľmi rád necháva vtiahnuť do sveta fantázie vplyvom dojmov, utvorených trebárs na základe fotografií i článkov, prezentovaných niekým, kto do nich zas vložil svoj pohľad na svet...
    Takmer vždy je realita odlišná od predstavy, niekedy prelomovo, niekedy sú to len malé nuansy.
    Podstatné však je (a ja sa tým aj riadim) v konfrontácii so skutočnosťou bez obáv zahodiť svoje predstavy a vydať sa hľadať krásu v ponúknutej realite...lebo základ, predstavy i reality je ten istý

    OdpovedaťOdstrániť