2008/08/18

Sme v blogu a fotky

Kedysi dávno som chodil do príjemného fotografického klubu fotka.madness.sk, kde publikovali fotoamatéri svoje dielka a viedla sa tam celkom slušná diskusia o obsahu, aj o technickej kvalite jednotlivých fotiek. Bolo to celkom príjemné a prínosné prostredie.

Fotka.madness.sk nedávno konvertovala na fotky.sme.sk, čo prinieslo modernizáciu vzhľadu a rozšírenie o niektoré nové funkcie. K inovácii prispela aj vnútorná diskusia medzi "madnesákmi" a "smečkármi" z oblasti fotografie. Už v prvom okamihu diskusie padli logicky aj otázky, aký to bude mať dopad na zverejňovanie fotografií vo fotorubrike na blog.sme.sk.?

Problém je v tom, že fotky.sme.sk majú slúžiť podobne ako pôvodný madness, na odbornú diskusiu k jednotlivým fotografiám a ich hodnotenie, na druhej strane na blog.sme.sk sa nezverejnňujú jednotlivé fotky (až na malé výnimky), ale najčastejšie fotoreportáže s cestopisným charakterom, alebo inak ladené články využívajúce text i fotografie.

Ak by fotky.sme.sk mali slúžiť pre blog iba ako úložisko fotografií, tak o nič nejde. Zdá sa však, že ani správcovia blogu v tom nemajú celkom jasno...

Tomáš Bella sa v spomenutej diskusii vyjadril, že na SME by boli radi, aby čo najviac ľudí vkladajúcich teraz fotky na blog.sme.sk, používalo fotky.sme.sk a to naznačuje, že by mohlo ísť o použitie fotky.sme.sk ako jednotného úložiska aj pre blog.sme, ale dovetok, že "...násilím fotorubriku na blogoch určite rušiť nebudeme, aspoň nie v dohľadnej dobe " dáva možnosť aj iného výkladu (časom)...

Fotorubrika na blog.sme.sk je totiž obsahovo úplne o niečom inom ako prezentácia jednotlivých fotiek s diskusiou a odborným hodnotením. Fotoreportáže a dokumentácia cestopisných zážitkov na podklade fotografií má podľa mňa oveľa bližšie k publicistike (a k blogu), ako diskusia o pekných fotkách.

Zrušenie, alebo obmedzenie fotorubriky na blog.sme.sk by bolo ochudobnením blogu, aj keď na druhej strane by ostalo viac priestoru pre iné témy a žánre... Otázne je len to, aký by to malo vplyv na celkovú kvalitu a záujem o blog.sme.sk.

3 komentáre:

  1. Minule som sa pozastavila nad tým a navrhovala som, aby mali fotky vyhradenú svoju rubriku tak, ako poézia, alebo próza. Myslím, že by to mohlo vyjsť, pretože veľa ľudí miluje fotky a radi sa v nich prehrabujú...takto by to bolo všetko pekne pohromade.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. bubu, ja si myslím, že o fotky je týmto pádom dobre postarané, len neviem, aký osud postihne tie fotoreportáže. V zásade, fotky sa z blogu nedajú vylúčiť, lebo by to bolo iba suché písania a často aj o ničom..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. neviem si dosť dobre predstaviť,ako by sa skvalitnil blog.sme bez obrázkových článkov, kde podstatou je reportáž alebo príbeh, doplnený fotografiami.. a pritom nemusí ísť ani o cestopis, kde fotky by mali byť automatickou súčasťou článku pre lepšiu predstavu čitateľa...
    Snáď by sa mohla iba stanoviť maximálna hranica pre počet fotografií na článok a určiť ich veľkosť, pretože niektoré články pre množstvo mnohokrát sa opakujúcich motívov na fotkách sa neúmerným spôsobom predlžujú a strácajú na pútavosti. Autori by tak boli donútení venovať väčšiu pozornosť svojmu vlastnému výberu..

    OdpovedaťOdstrániť