2008/12/18

Extra-intro

Občas je dobre, pozrieť sa do seba, systémom akejsi vnútornej osobnej psychológie. Už dávno som nadobudol presvedčenie, že človek sám nevie kto je, kým mu ľudia nepovedia, aký je. Až keď sa k vám donesú zvesti, ktoré sa o vás hovorievajú so stíšeným hlasom, ako dôverné tajomstvo, viete aký ste človek.

Až vtedy sa vám otvoria oči a viete čo si o sebe máte myslieť. Toto platí predovšetkým o charakterovom type "pozorovateľ" a introvert. Pozorovateľ vie všetko o okolitom svete, skúma charaktery ľudí a spoločenské zákonitosti, ale o sebe nevie zhola nič. Ak chce niečo vedieť o sebe, musí stretnúť blízku dušu, ktorá mu to dôverné prezradí.

Introvert sa hĺbi do svojho vnútra, každý deň sa prehodnocuje, vie o každom svojom duševnom hnutí, len nevie čo s tým. Najlepšie na svete je extrovertom, tí sa o seba nestarajú, stýkajú sa s ľuďmi, komunikujú, všetko vedia, poznajú jediné správne pravdy, riešia problémy ľudstva a vystavujú svoje pozitíva na obdiv svetu.

Ak si myslíte, že toto všetko nie je pravda, alebo ak ste náhodou odborník v psychológii a nesúhlasíte s ničím, je to váš problém, ja sa vraciam do svojej introvertnej ulity, odkiaľ vás budem chvíľu pozorovať a počkám si na priaznivý vietor, ktorý ma vynesie do extra sveta...

____
Introvert je zameraný na vnútorný svet, je kľudný a zdržanlivý. Cíti sa lepšie medzi knihami ako medzi ľuďmi, voči nim je rezervovaný a zachováva si od nich odstup s výnimkou najbližších priateľov.

Extrovert je družný, má veľa priateľov, stále potrebuje niekoho s kým by sa porozprával, neteší ho čítať alebo študovať osamote. Každý človek však môže byť aj introvert aj extrovert aj keď sú to protikladné tendencie...

_____

aj tu o tom: Carl Gustav Jung

4 komentáre:

  1. s niečim sa dá súhlasiť, s niečím sa dá polemizovať...
    Každý človek má v sebe množstvo pozitívnych i negatívnych ,,prekvapení", ktoré môžu po celý život ostať uzamknuté v jeho vnútri, alebo sa prederú na povrch v súvislosti s tým, kto sa nachádza v jeho bezprostrednej blízkosti, ako k nemu pristupuje a ako naň vplýva..
    Takže sám seba človek nikdy dokonale nespozná... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mia, sme strašne zložitý stroj... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nie sme stroj, ale zložití sme.
    Ja si myslím, že som kombinácia s výraznejšou prevahou extroverta.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. silvia, a čo hovoria iní? ... to bola iba rečnícka otázka... kto má blog, už nie je čistý introvert... :)

    OdpovedaťOdstrániť