2009/01/27

Čertovský omyl

Stalo sa to v malom mestečku na južnom Slovensku, bolo krátko po poludní, keď sme vošli do reštaurácie Panoráma. Trochu pochybný názov pre sálu s obmedzeným výhľadom z výšky 1. poschodia iba na dlhé námestie. Okrem malej skupinky dávnych maturantov v malej separé miestnosti, sme tam boli jediní návštevníci, tak sme ihneď upútali pozornosť dvoch čašníkov, podopierajúcich barový pult.

Ujal sa nás starší z dvojice, elegantného klasického vzhľadu, v čiernom oblečení s motýlikom a s fúzami pod profesionálnym guľatým úsmevom. Veď hovorím, že klasika zakonzervovaná na južnom Slovensku, ale s inak perfektnou slovenčinou. Dokonca aj jedálny lístok obsahoval slovenské zbojnícke špeciality s kapustou, klobásou a bravčovinkami.

Hneď som dostal chuť na čosi dobré a chutne pikantné. Moja žena si vybrala čiernohorský obaľovaný rezeň a ja som váhal medzi viedenskou roštenkou, na ktorú mám výborné chuťové spomienky z bratislavskej reštaurácie Romantik, a medzi čertovsky pikantným ražniči. Pán hlavný ma s úsmevom upozornil, že čertovké ražnici bude naozaj pikantné, tak som pri tom ostal.

Ešte sme ani nestačili dopiť aperitív (minerálku :) a už sa k nám niesli dva kopcom naložené taniere... Ako by jeden druhému z oka vypadol, až to bolo podozrivé a naozaj. Bol to dvakrát čiernohorský rezeň... Svoje sklamanie som dal primerane najavo, hlavý sa ospravedlňoval, že poplietol objednávku (pri toľkých hosťoch), ale sa akosi nemal k tomu, aby to uviedol na správnu mieru.

Nemal som v úmysle ho preháňať, tak som bral za svoj aj ten obaľovaný čiernohorák, lebo tiež vyzeral veľmi lákavo. Čo k tomu dodať, bol naozaj výborný, len potom keď som uvidel čašníka, ako nesie na tanieri do susednej miestnosti viedenskú roštenku s horou chutne upraženej cibule, prišlo mi trochu ľúto, že som zaváhal a možno by ani nebolo došlo k omylu...

Takýto bol teda môj prvý obed v slovenskej reštaurácii za európske peniaze. Aj sprepitné som si vopred napočítal v novej mene (napriek omylu sme boli spokojní), veď - zmenili sme menu, nie cenu pozornosti... K cenám na jedálnom lístku len toľko, že čiernohorský obaľovaný rezeň s oblohou bol na cenovej úrovni najlacnejšej pizze v talianskej Pise.

7 komentárov:

  1. Super, nastastie Ti aj ten cernohorsky rezen chutil...no co narobis, ked casnici nevedia kam rychlo skocit pri tolkych navstevnikoch. Som rada, ze prvy europsky obed na Slovensku dopadol vcelku dobre...:)
    Pekny vecer.
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ešte keby som vedel, koľko stojí pizza v Pise. Viac ako viedenská roštenka vo Viedni...?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. takýto omyl, výsledok ktorého sa od pôvodnej požiadavky odlišuje len v ,,chilli absencii" a nie až tak veľmi v zmyslovom vnímaní, tak takýto omyl býva nečakane pozitívnym spestrením života.. :)
    Horšie je to s omylmi, na ktoré človek príde až v priebehu rokov a už sa s tým nedá nič robiť, len presvedčiť sám seba, že to vôbec nie je omyl, ale prirodzený vývin .. :)
    myslím si, že každý z nás spoznal - pozná oba druhy.. :)

    *mia*

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tvoje cestovateľské zážitky už tradične vyvolávajú úsmev. :-)
    Omyl s dobrým koncom. To je príma vzácnosť, nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ima, všetko dobre dopadne "...protože jinak to nejde..." (ako spieva Hanka Z. :)
    http://zagorovahana.webovastranka.cz/file/401/1804

    maroško, ak si dobre pamätám, tak pizza v Pise bola od 7 do 12 €, tento čiernohorský obed cca za 6,5... ale neviem, koľko stojí viedenská roštenka vo Viedni, nenapísal si... :)

    mia,príliš zložité, ale spomínam si na jeden taký prípad, keď kolegovi dali zo srandy do čaju vyvariť cigaretu a on to, netušiac o čo ide, vypil ako silný čaj a následky už neboli srandovné...

    silviah, iste máš aj ty veselé cestovateľské zážitky, len o nich píšeš iba sporadicky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Posnažím sa. (Aj tak už málokto ku mne zablúdi.) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Silvia, vydrž, horšie už bolo :)

    OdpovedaťOdstrániť