2009/02/09

Hviezdičkovaná k****

"...černé díry nejsou zas tak docela černé,
jak by se z jejich názvu mohlo zdát"...

(podľa iDnes.cz)



Krízu už vraj treba písať s hviezdičkami (K****) a je osožná aspoň z piatich dôvodov, ktorým tu radšej nebudem robiť reklamu. Vždy som si myslel, že kapitalizmus aj trhové princípy majú bližšie k prírode, aj sa to potvrdzuje vo všetkých ohľadoch, vrátane živelnosti a dravosti silných. Lenže takáto spoločnosť funguje bez regulačných spätných väzieb, s výnimkou kríz a vojen. Pravdaže, aj príroda sa občas pokúsi pohroziť katastrofami, ale na ľudskú spoločnosť má slabé mechanizmy.

V týchto dňoch sa opakujú pravidelné varovania pred koncom sveta (že by uhorková sezóna v zime?). Podľa nich je takmer isté, že to bude 21.12. 2012, lebo tam vraj končí Mayský kalendár. Neverím, lebo mám doma taký malý Mayský kalendárik, čo mi poslali z Mexika a na ňom sa čas končí až v roku 2013 a trinástka je nešťastné číslo, to by presne sedelo. Trochu ma zneistil môj mobilný kalendár od Sony Ericssona, v ňom totiž svet končí až v roku 2070. Prikláňam sa k tejto alternatíve, lebo vtedy už určite nebudem písať blogy.

Včera som prišiel na to, že písať štýlom podobenstiev a metafor je dosť rizikové, lebo to umožňuje rôzne výklady. Napríklad článok na Bútľavej vŕbe o dejinách písaných popolom a spálených mostoch som si vysvetlil ako úvahu o zahodených, alebo nevyužitých príležitostiach. Príležitosti sú našim osudom a my si iba vyberáme z jeho portfólia ponúkaných príležitostí. Zahodené šance sa však málokedy zopakujú ešte raz.

Všetko je vraj inak. Svet už nie je taký, ako sa nám zdal až doteraz a nie som si istý, či sa nám iba nezdá... Vraj celý vesmír existuje len ako hologram. Je to neuveriteľné, vraj sa vedcom, okrem iného, nepodarilo objaviť vo vesmíre prúdy gravitácie a tam niekde vonku, na konci sveta narazili na hranice časopriestoru. Dosiahli sme na koniec hologramu s názvom Vesmír, znamená to aj náš koniec?

Som z toho jeleň, pripadám si ako Jack O'Neill z SG1, keď mal vyjednávať s civilizáciou na oveľa vyššej technologickej úrovni ako my, snažiac sa získať vyspelé technológie, ktorým ani za mak nerozumel. Tak si aj ja myslím, pri čítaní podobných vedeckých teórií, že asi patrím k civilizácii s nižším stupňov vývoja, lebo niekedy ani tomu jazyku vedeckých pojednaní nerozumiem...

"...entropie () černé díry, kterou můžeme zároveň chápat i jako její informační obsah, je úměrná velikosti plochy horizontu událostí, oné pomyslné hranice, zpoza které nic (dokonce ani světlo) nemůže z černé díry uniknout..."
(podľa iDnes.cz)

4 komentáre:

  1. Ten citat ma inspiroval ku klasickej dvojici otazok.

    Otazka 1. Kde su zeny najciernejsie?

    Odpoved 1. V Keni.

    Otazka 2. A kde maju tu Kenu?

    Odpoved 2. ???

    :-P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. príjemné čítanie na skoré ráno... vanie z neho pohoda a ja vlastne ani poriadne neviem, čo by som k tomu mala dodať, len sa usmievam nad tvojimi úvahami... a som z toho jelenica.. :)))

    lev to riadne zaklincoval.. :)
    *
    ale predsa: veľmi pekný a hodný vlastnej vnútornej úvahy je obsah tejto vety: ,,Príležitosti sú našim osudom a my si iba vyberáme z jeho portfólia ponúkaných príležitostí..."

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lev, najlepšie sú tie otázky, na ktoré si vieš sám odpovedať
    Otázka 1. - dobrá
    Otázka 2. chyba v programe.. :)
    Poznámka k druhej - ak poznáš tú prostonárodnú ľudovú... tak vieš, že za uchom to nie je :) ale v Afrike!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, nad hviezdičkou súhlasím a pod tiež.. :)

    OdpovedaťOdstrániť