2009/03/17

Písala mi Iveta

Je to tak, dostal som list od Ivety, v ktorom mi píše, že to spolu dokážeme. Viem, že žijeme v zlomovom období, ale viem aj to, že takých zlomových období sme už veľa prežili. Čo nás čaká, nikto nevie, ale je lepšie čakať ťažké časy a potom byť príjemne prekvapený.

Po starom to už nepôjde, aj to je stará pravda, ale pokiaľ sa neupresní, čo je staré a čo nové, tak sa to ukazuje na rovnako. Z nového sa rýchlo stáva staré. Najrýchlejšie sa veci menia zo starého na nové revolúciami a tie aj lámu časy radikálne.

Len toť, nedávno sme prešli zlomovou revolúciou, aj keď nežnou, nie som presvedčený, že permanentná revolúcia je to pravé javorové. My, obyčajní ľudia sa denno denne staviame k práci a tak sa snažíme dostáť svojmu právu na slušný život. Aj k tomu je treba odvaha a hlavne chuť do života. Vnútorná osobná energia.

Naše Slovensko chceme mať čo najkrajšie, vzdelané a spravodlivé. Vždy a v každej dobe sme to chceli. Len to sebavedomie nám paradoxne v istých časoch mocných vládcov chýbalo. Dnes máme ombudsmana na obhajovanie záujmov a práv občanov, preto by náš prezident mal byť trochu inak orientovaný, v zmysle ústavných povinností.

Iveta je pripravená a chce byť aktívna doma aj v zahraničí, aby sa postavila za všetkých slušných ľudí v tejto krajine. A v tom je problém... Kto sa postaví za tú ostávajúcu väčšinu? Kto sa postaví za mňa? Lebo keď si riadne vyspytujem svedomie, zistím, že občas kašlem na slušnosť, niekedy dokonca použijem aj neslušné slová...

Pravda je a s tým súhlasím - spolu to dokážeme, ale v prvom rade každý za seba a až potom hodiť kameňom. Máme už svoje skúsenosti, mali sme tu už raz konfrontačnú kombináciu prezidenta a vlády a ja si hovorím, že nikdy viac. Prezident je povinný zastávať záujmy tejto krajiny, doma i vonku a nerobiť len vláde politickú opozíciu.

Nezdá sa vám to, čo som napísal, také frázovité a bez konkrétneho obsahu? Možno, reagoval som len na témy z listu a navyše som tým porušil svoje predsavzatie, že k voľbám sa už nebudem vyjadrovať, ale čo som mal robiť, keď som dostal list, patrí sa napísať odpoveď...

6 komentárov:

  1. Nie, nie su tvoje myslienky frazovite. Napisal si, co citis ako obcan a dokonca si pouzil sebakritiku, ktora, podla mna nie je na mieste, pretoze si slusny clovek a teda i slusny obcan. To, ze si clovek ulavi akou takou "nadavkou" a ako ta poznam, je to vzdy v ramci slusnosti, nie je to ziaden prehresok voci statu ani voci sebe samemu. Pekny zbytok dna
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hej, očakávať horšie a byť skutočnosťou veľmi príjemne prekvapený, to je vôbec tá úplne najlepšia vec.. :)
    Možno s Ivetkou by to tak aj mohlo (?) byť, ale najskôr ostane všetko po starom a nepôjde to po starom, ani po novom, ale nejako ináč..
    a so svojou slušnosťou si naozaj nemusíš lámať hlavu, lebo takých ne-slušňákov ako si ty, takých jsou nás milióny, ako sa spieva v jednej piesni.. :)
    *
    je to dobrá odpoveď na list od Ivetky...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. možno je čas na zmenu, možno je ona správna volba, možno to dokážeme..., ja by som sa s inou nekamarátil :-)
    A koniec o "prezidentovaní". :?-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :-)
    Akurát že si odpovedal nám, nie jej... (Či je to práve preto, že ten list bol adresovaný Tebe aj nám?)
    Konfrontácia-nekonfrontácia - kto je v nej majstrom?...
    Vážim si starých i starších, senilita však nie je nielen to pravé javorové, ale ani orechové...
    A dosť!
    Keby boli všetci takí slušní ako Ty a tvoji fanúšikovia na blogu, bolo by nám na svete hej.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ima, nemám inú možnosť, iba ti uveriť :)

    mia, rozhodovanie v živote i vo voľbách je to najťažšie... zvlášť, keď je výber taký aký je, horší a zlý (takéto alibistické vyjadrenia nemám rád :)

    Gabriel, tebe sa to dobre gurmánsky usmieva :) Ivetka vraj povedala: "Jeden z dôvodov, prečo som tak dlho váhala a rozmýšľala, či sa dám do tejto súťaže, bol i rozmer pohlavia", takže aj votode?.. možno v sobotu uvidíme, kto má väčšie (šance) alebo uvidíme, do čoho sme to stúpili. A možno až v druhom kole zacítime ten odór...

    Silvia, sedíš na konári toho "dubiska" a je ti dobre, máš Putina a nič na tom nezmeníš.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veď to! Prísť domov na 1 deň kvôli voľbám sa mi nedá. Hoci by som rada. Takže môj hlas zostane imaginárny. Možno nabudúce...

    OdpovedaťOdstrániť