2009/04/04

Extrakcia

Práve som si prečítal článok istého zubára, ktorý tvrdí, že zuby si treba umývať hneď po každom jedle, aspoň 3 - 4 minúty a po umytí (čistení) nevyplachovať vodou. Skúsil som si predstaviť, život bez chuti z jedla počas siesty, bez tých odložených zbytkov mäsa na špici špáradla, ale zároveň som si predstavil aj toho človeka, povolaním čistič zubov a húfy zubných lekárov a dentistov, živoriacich na hranici chudoby.

Sebakriticky sa priznávam, že prvú zubnú kefku som dostal k dvanástim narodeninám a prvú zubnú pastu o rok neskôr :). Áno a celé letné prázdniny sme behali v červených trenírkach a bosí. Najkrajšie to bolo v daždi. Prvý zubár mi strčil zrkadielko do huby, keď som mal 18 a ako na potvoru, objavil tam jeden malý kaz. Radostne zaplesal a dieru v zube zaplomboval.

Prvá školská plomba mi vydržala bez závad 8 rokov. Keď som mal 26 vypadla, tak som zašiel k prvému zubárovi, ktorého meno som našiel na dverách závodného zdravotného strediska. Bol to starý pán, posadil ma do kresla a ja v očakávaní najhoršieho, som tŕpol, čo so mnou bude.

O chvíľu zavrčala pomalobežná vŕtačka, starý pán mi strčil ruku do úst a odstúpil k sestre, aby dokončil prerušený rozhovor. Čakal som s otvorenými ústami a zabudol som ich zatvoriť aj keď mi od sestry povedal, že už je to hotovo a môžem ísť. Išiel som, ale netrvalo to viac ako 24 hodín a expres plombu som vypľul.

Našiel som si iného zubára a život išiel ako predtým. Prišli osmičky, dlho sa nezdržali, postupne odchádzali na svetlo sveta v sprievode ukrutných pôrodných bolestí. Mal som potom ešte niekoľko zubárov a zubárok, kým som sa dopracoval k tej dnešnej. Bol medzi nimi aj kamarát, ktorý mal veľmi rád dobré víno a pekné ženy. Bolo preto jednoduché, zavďačiť sa mu jednou z jeho nerestí.

Éra tohto zubára začala už v čase rozmachu súkromného podnikania, jeho klientela sa skladala hlavne z vyvolených toho druhu a mňa, krankasového pacienta, si tam držal iba z kamarátstva, ale aj tak odo mňa inkasoval príslušné hotovosti. U neho bola vždy sranda, rozprával vtipy, aj vulgárne, aj o ženách, uťahoval si zo svojej peknej sestričky, keby to bolo v Amerike a keby bola sestra potvora, už by sedel v base na doživotie za sexuálny harashment...

Tento kamarát mi vytiahol aj moju prvú označkovanú päťku zo školských čias. Narobil sa s ňou, to musím uznať, ale zvládol to chlapsky, len ja som mal pocit, že mi vytrhne aj kus sánky. Spomínam si aj na zubárku, ktorá bola dlho mojou a mala zvyk, pri vŕtaní pozerať na svoju sestričku a viesť s ňou zaujímavé hovory. Proste profesionálka s rutinou zubárinu zvládala aj ľavou zadnou...

Bola to moja trvalka a tiež mi trhala zub, pol hodinu sa s ním trápila, menila nástroje a potom, že mi dá ešte ďalšiu injekciu. Zaprotestoval som, že nie je treba! Po tej prežitej noci mi už bolo všetko jedno. Odložila striekačku a skúšala ďalej. Potom v nestráženej chvíli vzala striekačku a fuk to tam, do môjho ďasna... Vzápätí sa jej podarilo extrakciu dokončiť.

V medzičase som mal aj jednu krásnu, mladú zubárku, bola fajn a prvýkrát mi odstránila zubný kameň. To bol taký zážitok, že som sa rozhodol prestať fajčiť, aby som si biele zuby zachoval čo najdlhšie. Vtedy mi to rozhodnutie vydržalo rok...

Rád pozorujem ľudí v čakárni, ale v zubárskom kresle nie je iná možnosť, len skúmať detaily reflektora, alebo črty tváre lekárky, záhyby na rúške i vrásky na krku. Očný kontakt v tomto prípade slúži na signalizáciu bolesti, ak sa pacient nechce vyjadrovať neartikulovanou akustikou.

Extrakcia zubu je jeho odstránenie zo zubného lôžka, najčastejšie špeciálnymi kliešťami. Na extrakciu musia byť vážne dôvody, najčastejšie je to neznesiteľná bolesť. To som už zažil a nie iba raz... Všetko je raz prvýkrát a teraz som si nechal vytiahnuť zub, ktorý vôbec nebolel, iba už bol neopraviteľný a trochu aj zavadzal.

O mojej súčasnej zubnej doktorke som tu už písal a stále si myslím, že v jej pozitívnom hodnotení som sa nemýlil. Aj to včerajšie trhanie bolo fajn. Napriek tomu, že som jej dva dni predtým zahlásil, že od zubárov nečakám nič dobré, s výnimkou dobrého konca, ten včerajší akt extrakcie sa podaril na sto percent. Rana vôbec nebolí a zub mi vôbec nechýba...

Skrátka, iba to som chcel povedať, že dobrý zubný lekár nie je samozrejmosť, ale šťastná náhoda ako mnoho iných vecí v živote a ja som tentokrát mal šťastie.

6 komentárov:

  1. Veru, dobrého zubného lekára si treba nájsť. A väčšinou sú aj drahší. No hold " Za kvalitou sa ísť oplatí!"
    P.S. Mám doživotný zážitok ako som s ukrutnou bolesťou zubov, zháňal o pol tretej ráno s taxíkom pohotovostnú lekáreň. A nakoniec som aj tak skončil na zubnej chirurgii. Hihi... To bolo...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabriel, to muselo byť ťažké... ale o to lepšie je to potom, keď sa problém vyrieši.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to máš šťastie, že to tak skvele dopadlo a pretodrž sa pani doktorky zubami :)) nechtami.....

    moja prvá minuloročná extrakcia hornej osmičky skončila teplotami a týždňovým braním antibiotík, tak som pre zmenu ja zamenila vtedajšiu zubárku za terajšieho pekného mladého zubára.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, zdá sa, že sa rýchlo učíš..... alebo, príklady priťahujú? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Platíš v hotovosti, takže kvalita je yaslúžená. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Silvia, to je na zvláštnu diskusiu, či je lepší cash, alebo bezhotovostná platba cez poisťovňu...

    OdpovedaťOdstrániť