2009/05/11

Brassica napus

Práve som sa vrátil z dovolenky, ktorá má prívlastok "slovenská", ale nie preto, že by to bola dovolenka, akú si organizujú typickí Slováci. Slovenskou bola v zmysle spoznávania doteraz pre mňa neznámych historických miest a objektov Slovenska so zameraním na južný stred.
Možno by nezaškodilo niekoľko čísel zo štatistiky, čo všetko sa stalo počas štyroch dovolenkových dní. Tak teda niečo z dopravy - 830 km po cestách rôznej kategórie, celkom skoro 15 hodín za volantom. Navštívil a zdokumentoval som 17 lokalít, do fotoarchívu mi pribudlo 1600 nových fotografií...
Boli to príjemné chvíle, strávené v úzkom rodinnom kruhu, ale aj pri stretnutí s doteraz neznámymi ľuďmi. Môj zápisník je plný dojmov z prírodných krás, čistého vzduchu lesa a jarnej prírody, lebo jar napriek všetkému skepticizmu, je v prírode práve teraz. Trochu zvláštne je, že žlté polia repky olejnej (Brassica napus) sú všade, len lánov s obilím je stále menej.

Budeme mať múku na chlieb?

5 komentárov:

  1. tento krásny jarný čas je hádam najvhodnejší na dovolenku a turistické výlety, práve pre jeho príjemné teplo, krásne a rôznorodé kvetné vône a prírodu, ktorá zo dňa na deň ešte stále ožíva... :)
    830 km, 17 lokalít a 1600 fotiek !!!
    to aby si si teraz vzal dovolenku na zotavenie z dovolenky.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mne sa zdá, že u nás sa pestuje UŽ LEN táto plodina :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mia, mýliš sa, som práve teraz správne zotavený.. :)

    germa, pravdu poviem, že keď som konečne uvidel zelené obilné pole, bola to úľava na oči i na duši.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Až po prečítaní Tvojho článku si uvedomujem, že tých obilných polí je fakt akosi kde-nič - tu-nič... Krásne zelené lúky, žiarivá repka olejka a ... hotovo. Ešte tak nové rozľahlé fabriky, často na kedysi najúrodnejších pôdach. Do kelu!...

    Teším sa na najlepšie y tých 1600 fotografií. Aj na komentáre k nim.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Silvia, neviem, ako sa robí smajlíkové prekvapenie, tak len tak jednoducho - fíha, toľko slov..... :) ale máš pravdu s tými fabrikami, aj s logistickými centrami !

    OdpovedaťOdstrániť