2009/05/15

Kartičkovanie

Keď som bol malý, občas mi teta Helena rozprávala príbehy z biblie. Rozprávala mi aj o tajuplných Sybiliných proroctvách o konci sveta. Vtedy sa vraj budú zmenšovať rozdiely medzi pohlaviami, ženy budú nosiť nohavice ako muži. (Len tak mi napadá, že v biblických časoch asi tiež nebol veľký rozdiel medzi oblečením muža a ženy...)

Peniaze sa prestanú používať, na všetko budú kartičky... Nepredstaviteľné v polovici minulého storočia, ale dnes je to všetko tak, ako v proroctve. V peňaženkách nosíme karty namiesto peňazí a ženy už tak dlho nosia nohavice, že sa nám v nich niekedy dokonca páčia viac, ako v ženských šatách.

Nedávno ma nahovorili v jednej lekárni, že mi vypíšu kartičku a na ňu budem dostávať u nich zľavu pri nákupoch. Mám kartičku aj na nákup nábytku vo veľkopredajni, kde už asi nikdy nič nekúpim, mám kartu na čerpanie benzínu, kde zbieram body... V Amerike vraj dokonca zlodeji otvárajú dvere kreditnou kartičkou (to mám zo starších filmov, dnes už otvárajú dvere pištoľou...).

Už neviem, kam mám ukladať všetky tie kreditky a debetky a vernostné karty. Včera som bol v jednej lekárni a pri platení som vytiahol lekárenskú kartu, aby mi dali zľavu... Magistra sa len tak zbežne pozrela na moju kartičku a s úsmevom mi zahlásila, že zľavu mi nedá. Vzápätí som pochopil, keď som porovnal logo na jej visačke s mojou kartou - bola z konkurenčnej lekárne... Aj to má na svedomí koniec sveta.

3 komentáre:

  1. Zaujimave postrehy...:) Len dufam, ze ten koniec Sveta tak rychlo nepride...ako strasia...:)
    Pekny vecer.
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A čo ešte, keď Ti peňaženku aj s kartičkami ukradnú...! To je veru zážitok. Zažila som na vlastnej koži.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Silvia, nemusíš všetko vidieť v čiernom súkne :) Mne síce peňaženku neukradli, ale bol som pri jednom takom prípade a ešte k tomu v zahraničí (nie ako zlodej) :).. Kartičky odolali, pin nebol prelomený, ale hotovosť nenávratne zmizla.

    Ima, neboj, Jiří Grigar povedal, že to nebude tak skoro a že žiadne presné dátumy neplatia a slnko mám vydrží ešte milióny rokov....

    OdpovedaťOdstrániť