2009/06/06

Trhový princíp kalkulácie

Na trhovisko chodím rád, lebo tam stretávam už skoro ráno samých dobrých a usmiatych ľudí. Sem, tam stretnem kolegu z práce a prehodíme zopár viet, ale už tam mám aj dobrých známych trhovníkov a trhovníčky, viem od koho mám čo kúpiť, hoc aj len pre tú radosť z obchodovania na trhovom princípe...

Je radosť pokochať sa čerstvou zeleninou a zároveň vnímať stav dozrievania plodov v záhradách. Kde sú tie časy, keď prišli na trhovisko ľudia s neumytou mrkvou... Dnes som videl okrem čistej koreňovej zeleniny výber paprík, rajčiny a kaleráby, kel, hrášok a z ovocia dominovali jahody, čerešne a višne. Ešte stále sa ponúkajú aj zeleninové a kvetinové priesady.

Musím sa tu pochváliť, že višne na trhu sa ani zďaleka nevyrovnali tým našim zo záhrady, ktoré už dva týždne ochutnávam a teraz keď dospeli do plnej krásy, vône a višňovej chuti ich vo veľkom oberám. Niet nad to, vyliezť na strom a kŕmiť sa ako vtáctvo nebeské.

Višne majú výbornú vlastnosť, že narastú v skupinách. Stačí zovrieť stopky medzi prsty a naraz máte plné priehrštie tmavočervených sladkých plodov a po chvíli aj višňové ústa...

Je radosť oberať višne, ale aj iné plody zeme. Ten čas zbierania úrody mám najradšej a trvá od jari až do jesene. Už máme za sebou zber hrášku, višne sú takmer obraté, pokračujú jahody a začínajú sa červenať ríbezle. Dorastá cibuľka, cesnak sľubuje peknú úrodu a to už nehovorím o očakávanej bohatej úrode slivák, na ktoré mám už teraz chuť.

Rajčiny sa snažia dobehnúť chladné dni, plody sa guľatia a rastú, papriky majú nasadené množstvo plodov, niektoré už skoro v konzumnej zrelosti. Už som zjedol prvé dve vlastné feferónky... Na trh vlastne nemusím chodiť nakupovať, len si vychutnať ľudskú trhovnícku atmosféru a porovnať vlastné záhradkárske výsledky.

Na našom trhu sa okrem zeleniny predávajú aj mäsové výrobky, jedna babka ako celo-obecná predavačka tam nosí od ľudí na dedine všetko od klobás, cez šunku, oškvarky, krvavničky, jaternice, slaninu, ale aj pitvané husi, kačky a kurčatá. Tam som sa dnes postavil do radu a z dlhej chvíle som sledoval trhový princíp kalkulácie.

Chvíľu mi trvalo, kým som pochopil účelnosť eurokalkulačky, ktorú tetka (nény) trhovníčka používala. Najprv tovar odvážila, potom podľa váhy a druhu tovaru vyhľadala vo vlastnej tabuľke na formáte A4 príslušnú sumu a tú zapísala na kúsok papiera. Tak aj pri ďalších položkách, nakoniec tužkou podtrhla, spočítala (po maďarsky) a oznámila zákazníkovi výsledok.


A načo tam mala kalkulačku? No predsa pofukoval vetrík, tak kalkulačku vždy v medzičase položila na sčítací papierik ako ťažidlo, aby jej ten "sčot" vietor neodniesol...

1 komentár:

  1. len sa kochaj trhoviskovou, záhradnou i ľudskou atmosférou, teraz je to naozaj najkrajšie...
    a s tým lezením na strom pozor...hlavne teraz, keď každú chvíľu popŕcha, kôra môže byť šmykľavá.. :)

    OdpovedaťOdstrániť