2009/07/31

Trvale udržateľný rozvoj

Niekedy sa zaoberám aj takými zmätočnými spojeniami slov. Čo to vlastne znamená?
"Trvalo udržateľným rozvojom sa rozumie cielený, dlhodobý (priebežný), komplexný a synergický proces, ovplyvňujúci podmienky a všetky aspekty života..."
(Výňatok z uznesenia vlády SR č. 978/2001)

Keď si túto citáciu rozmením na drobné, nie je to nič iné ako plánované hospodárstvo, dokonca plánované všetky aspekty života (teda aj "kultúrne sociálne, ekonomické, environmentálne a inštitucionálne"). Stačili by plány na 5 rokov, teda päťročnice? V tom už máme skúsenosti, veď sme sa tak rozvíjali dosť dlho, trvale udržateľne, ale so zatiahnutou ručnou brzdou.

Zdá sa, že je to humorné, ale nie je to tak. Do slova a do písmena trvale udržateľný rozvoj nie je nič iné, iba podrobenie sa evolučnému vývoju, ktorý nás formoval od vzniku života na tejto zemi, alebo od okamihu stvorenia, lebo je jedno, či sme boli stvorení, alebo pochádzame z opice (stvorení náhodným evolučným procesom).

Nejaký rozdiel medzi plánovaným hospodárstvom v minulosti a našou súčasnosťou, so striedaním období rastu a krízy, tu predsa len je, omnoho viac sme ponechaní na vlastné formovanie svojho osudu, bližšie k prírode a trochu slobodnejší.

Technický rozvoj posledného storočia bol príliš búrlivý, ak to porovnáme s tisícročiami pred našou súčasnosťou. Búrlivý rozvoj zákonite priniesol aj krízy a vojny, tie nakoniec ľudstvo sprevádzajú od počiatku, všetko sa opakuje len formy, úrovne a dosahy sú iné.

Nedávno som videl dokument, v ktorom sa hovorilo o stavbe lodí v starom Ríme. Rimania pri tom používali rovnaké technológie ako Egypťania a táto technológia sa nemenila 300 rokov. Možno nejaké detaily vylepšili, možno mali šikovnejších majstrov, ale v podstate ostávali na rovnakej civilizačnej úrovni celé storočia.

Rimania mali svoje božstvá, ale popri nich fungovali naďalej aj Bohovia Grécki, Egyptskí a iní. Napriek tomu a možno práve pre tú snahu o stabilitu a nemennosť života bola ich ríša nakoniec rozbitá. Čo čaká nás?

Nemali by sme sa obávať, veď ľudstvo sa vyvíja tisíce rokov, možno milióny a stále tu je. Prečo by sme práve teraz mali stáť na konci?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára