2009/08/23

Karma plus a mínus

Veľkým nedostatkom mne známych blogovacích systémov je fakt, že článku, alebo autorovi nemožno prideliť mínusové body. Výsledok je taký, že všetci sú dobrí, len jeden je lepší ako druhý, ale tí zlí, nudní a nebezpeční autori nemajú žiaden bilag... Na blogu "sme.sk" síce je možnosť zakázať si autora, ale problém je v tom "si"...

Darmo "si" ho ja zakážem, keď sa o tom on nedozvie, nemá to žiaden dopad na autora, nie je to pre neho spätná väzba. Karma by mala mať stupnicu plus aj mínus. Zablokovaním autora som síce pred ním chránený, ale aká je to ochrana, keď zakázané ovocie automaticky chutí viac a netrvá dlho, opäť som zvedavý na to, čo píše a tak si ho pekne odblokujem...

Karma plus je nanič, tá svedčí len o tom, aký má autor veľký okruh rodinných príslušníkov, známych a pochlebovačov. Mínusová karma je na blogu "sme" (a zrejme aj inde) vytrvalo odmietaná. Istým krokom správnym smerom je fotka.sme.sk, kde je možné aj mínusové hodnotenie (slabšia fotka). Hodnotenie má však len tri stupne, čo je pri fotografii dosť málo, ale aj tak je to lepšie ako nevyvážený systém plusovej karmy.

Jedinou skutočnou spätnou väzbou preto ostáva diskusia, ale tá si už vyžaduje aktívnejší prístup, prísť s opozičným názorom, alebo (vecnou) kritikou (pochvalou). Nadávky, hrubosti a osobné útoky v diskusii sú mimo konkurencie, tie obvykle nesúvisia s predmetom článku a sú absolútne od veci a vzdialené slušnej diskusii.

7 komentárov:

  1. Tá karma je aj tak len pseudonázor. Jeden ju "prideľuje" podľa najlepšieho vedomia a svedomia, druhý ako zábavu alebo "odpálenie" autora...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karma je názor, neviem prečo pseudo a samozrejme sa pri jej prideľovaní čitateľ riadi svojim subjektívnym názorom, ale aj pocitom a vzťahom k autorovi. Ja to tak vidím. Keby bola k dispozícii aj záporná karma, možno by sa vzťahové kritérium uplatňovalo ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pseudo preto, lebo - ako som už napísala: v celkovom pohľade vyjadruje výška karmy "hrátky s názorom"
    - jeden vážne, druhý vlažne
    a ten tretí ako sa mu práve v hlave zažne
    teda od buka do buka)

    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Silvia a ako inak si predstavuješ laické hodnotenie čitateľskými masami? tvoje prirovnanie je v súlade s tým, čo som napísal hore, proste je subjektívne a náladové. A vždy sa zdôrazňuje, že karma nie je mierou kvality... je to hra sympatií.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nepredstavujem si to nijako. Jednoducho by som to zrušila...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Len tak nesmelo poznamenavam, ze v diskusnom systeme SME funguje karma s + aj -. Priamy vplyv kliknutia je na karmu konkretneho prispevku a tak nepriamo ovplyvnuje aj karmu diskutera ako takeho. Do tejto druhej vstupuju i mnohe dalsie aspekty spravania diskutera, takze sa pohybuje medzi 0 a 100, takze naklikanim samych - nemozno diskutera len tak zabit. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ruziklan, mea culpa... nehovoril som o karmovaní diskusných príspevkov, tam je škála dosť široká a je možné aj z aktuálneho percenta uberať mínusom.

    Mal som na zreteli len hodnotenie článkov, pričom hodnotenie diskutéra je iná vec. Tam je to zaujímavé, ale s článkom na blogu to nemá takmer nič spoločné.

    Je zrejme pravdou aj to, že karmovanie diskutéra má zjavne pozitívny prínos..

    OdpovedaťOdstrániť