2009/08/02

Letná preventívno-liečebná kúra

Je už mojou tradíciou, že každé leto absolvujem dvojmesačnú liečebnú kúru. Dalo by sa tiež povedať, že je to letná gurmánska liečebná prax. Neznamená to dva mesiace prázdnin, to by som musel byť učiteľ, ale je to v mojom spôsobe stravovania.

V lete sa zo mňa stáva polovičný vegetarián, hlavnou a prevládajúcou zložkou mojej stravy je paprika a rajčiny a podotýkam, že paprika, ktorá nepáli, nie je paprikou. Tieto dva komponenty musím mať na raňajky, na desiatu, k obedu ako šalát, na olovrant, na večeru a ešte raz, alebo dvakrát pred spaním...

Vôbec to nepreháňam a naozaj to robím každé leto. To sú moje letné zásady správnej životosprávy, ktorá je v podstate liečebnou kúrou na choroby, ktoré síce nemám, ale mohol by som mať... Vedľajším efektom je úbytok na telesnej hmotnosti (čo v zime naberiem späť) okolo 3 kg.

Posúďte sami, na čo je dobrá pálivá paprika (obsahujúca kapsaicín) podľa materiálu z wikipedie:
Prítomnosť dusíkatých látok prispieva k podpore krvnej cirkulácie, k zrýchleniu metabolizmu a k podpore trávenia. Kapsaicín podporuje liečbu celého radu nemocí:

* Trombóza
* Kŕčové žily
* Omrzliny
* Podliatiny a hematómy
* Uštipnutie hadom
* Reynaudov syndróm (ani nechcem vedie, čo je to)
* Otrava potravinami – ostré chilli papričky ničia baktérie
* Srdečná arytmia (kapsaicin funguje ako prírodný blokátor kalcia)
* Diabetes mellitus – kapsaicin znižuje hladinu krvného cukru
* Arterioskleróza
* Usadzovanie hlienov v pľúcach
* Alkoholizmus
* Podchladenie
* Rezné rany
Podrobnejšie na wikipedii.
Netreba kupovať drahé mastičky na liečenie bolesti kĺbov, stačí namiešať pomleté chilli papričky do indulony a natrieť na boľavý kĺb (neskúšal som :).

Chilli papričky zlepšujú chuť k jedlu, zlepšujú náladu, lebo telo pri ich pôsobení produkuje hormón šťastia, endorfín...

To hádam stačí na to, aby bol človek aj preventívne zdravý. A to som nespomenul priaznivé účinky paradajok, ktoré si vygúglim nabudúce...

4 komentáre:

  1. Úžasná veta o chorobách: ,,To sú moje letné zásady správnej životosprávy, ktorá je v podstate liečebnou kúrou na choroby, ktoré síce nemám, ale mohol by som mať..." :)
    Ten úbytok, ako vedľajší produkt liečebnej kúry, sa kvituje, lebo niet nad pozvoľné a nenásilné (nechorobné) znižovanie hmotnosti...to len pridá na zdraví a zdravom sebavedomí.
    Mne to znižovanie hmotnosti nejde takým ľahkým spôsobom, ale pravdou je aj to, že sa kvôli tomu príliš ani netrápim... lebo 2-3 (5) kg naviac nad doporučenú hmotnosť vzhľadom k veku (a duševnej kráse.... :)), je nepodstatné

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ak aj na hady platí, kašlem na žlčník! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. germa, paprika sem, paprika tam, ale hady by som aj tak nedráždil.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, "vzhľadom k duševnej kráse", to si pekne povedala, ale duša má aj svoj obal a dobre vieš, že aj obal predáva.. :)

    OdpovedaťOdstrániť