2009/09/17

100W a viac

Už dosť ošúchaná téma o zrušení žiaroviek s príkonom 100W s nízkou účinnosťou, ma necháva celkom chladným, aj keď sa pri nich veľká časť energie mení na teplo. Vôbec si nespomínam, že by sme niekedy v domácnosti použili takúto žiarovku, najčastejšie sme svietili šesťdesiatkami a štyridsiatkami. V obývačke bývalo v lustri 3x60W a na ostatných miestach štyridsiatky.

Neskôr sme v tej hlavnej spoločenskej miestnosti prešli na 6x40W, s alternatívou 2 a 4. Dnes sú tam dve 21W úsporné žiarivky, najčastejšie svieti iba jedna, len pri krížovkách a časopisoch obidve. Na špeciálne príležitosti je k dispozícii ešte lokálny halogén s príkonom 50W a na ešte špeciálnejšie, zriedkavé príležitosti aj halogén 150W. Klasické štyridsiatky sú len v komore a na WC, kde sa nikto nezdržiava zbytočne dlho.

To je celá naša horúca žiarovková súčasnosť, preto ma tie zrušené stovky vôbec negatívne neoslovili, lebo som ich preventívne vylúčil už veľmi dávno. Použitie úsporných žiariviek na väčšine postov v domácnosti som realizoval tak trochu aj z vypočítavosti, lebo som si vedomý, koľko energie zožerie môj "desktop" a túto luxusnú "nadspotrebu" eliminuje čiastočne aj zavedenie úsporných žiariviek.

K energetickej "ekologizácii" domácnosti ešte možno pripočítať náhradu starej mrazničky a chladničky za modernejšie typy v energetickej triede "A".

Týmto som sa pripojil svojim názorom k prúdu o 100W žiarovkách, aj keď neporovnávam iné aspekty tejto témy, keď sa pozerám na problém len z aspektu vlastnej domácnosti, nemám v tom žiaden problém.

Hádam iba toľko dodám, že miestne samosprávy by sa mali postarať o jednoduchý a bezpečný spôsob zberu a likvidácie nefunkčných žiariviek a ľudia by si mali na to zvyknúť.

_________________________
A pod čiarou iba dodávam, že som znížil jas podsvietenia vašich monitorov pri čítaní tohto blogu zmenou farebného usporiadania... :)

5 komentárov:

  1. Tak si sa rozhodol takouto formou nás na svojom blogu ,,cepovať" a privykať si na potemnenie nášho svet(l)opriestoru? ... :)
    Pre mňa je to trochu priskoro, pozerať sa na temné stránky, lebo zákaz predaja končí vraj v EÚ až v roku 2012, no a dovtedy sa mi tu pri čítaní tvojich článkov môže aj zrak pohoršiť, keď budem namáhavo loviť očami tie biele písmenká... :)
    Dúfam však, že napriek ,,temnote" budú tvoje články aj naďalej optimistické a vtipné a rozumné ako doteraz... :)
    aj keď priznávam, že tá farebná kontrastná kombinácie je zaujímavá...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa svetlé podsvietenie pozdávalo viac...
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pouvažujem, počkám chvíľu.....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pokiaľ nie je červené, tak je to O.K.
    Zmena je život! Drobné zmeny vždy osviežia.
    Mne sa to páči.

    OdpovedaťOdstrániť