2010/01/07

Jej ruky sú...

"Neviem, či to nie je barbarstvo, prečítať na posedenie celú zbierku básní, ale táto zbierka ma tak zaujala, že som neodolal."
Takto som začínal písať o básnickej zbierke Milana Rúfusa "Ako stopy v snehu". Nedalo mi, aby som aj týchto niekoľko slov o prvej básnickej zbierke Dany Janebovej "Moje ruky sú láska", nezačal rovnako, po pravde.

Jej básne sú zrelé, sú o láske a vzťahoch. Sú o žene, ktorá nevzdychá, ale nádhernými originálnymi metaforami kreslí obrazy svojich precítení tak, že čitateľ sa ponára do jemne načrtnutej atmosféry deja každej básne. Milostné obrazy metaforicky kreslí tak, že z nich cítiť vôňu tiel i dotyky rúk.

V piesni pre lásku
v mojom srdci čítaj
kým je priezračné
kým doňho zimný prievan
fúkať nezačne...

Dana Janebová: Moje ruky sú láska, 2009, Spoločnosť autorov umeleckej literatúry, edícia Kniha - Suvenír

9 komentárov:

  1. Nepoznám tú zbierku, no štvorverším, ktoré si uverejnil, si vyvolal u mňa záujem o ňu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Silvia, ja som ju dnes dostal do rúk a príjemne ma prekvapila, aj keď poznám tvorbu DJ z blogu a to nielen básňami, je aj vkusne ilustrovaná. Je to výborne zostavený výber z tvorby DJ a čítanie tejto knihy je zážitok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem , Jozko za pozitivne hodnotenie mojej zbierky poezie...mas to u mna...;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja musîm ešte týždeň počkať, kým ju budem držať v rukách. Teším sa aj na ilustrácie, pretože DJ vždy dokreslila svoje verše výstižnými obrázkami

    mia

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Silvia, u nás ju majú... mám ti ju kúpiť?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zajtra som ešte tu a možno zostane chvíľka na zabehnutie do kníhkupectva. Ak by ju nemali, dám vedieť. Dík.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Citované verše obsahujú pekné básnické vyjadrenie, musím však konštatovať, že v nich vidím chybu - z gramatického i rytmického hľadiska je správne znenie: "kým DOŇ zimný prievan..."

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ján Maršálek, súhlasím s hodnotením, celá zbierka je vo vyjadrovaní skutočne jedinečná. Drobnosti na tom nič nezmenia :)

    OdpovedaťOdstrániť