2010/02/25

Priateľstvo za koňa!

Dovolil som si parafrázovať výrok Richarda III. "Kráľovstvo za koňa" (A Horse! A Horse! My kingdom for a horse!). Myslím, že i on by namiesto koňa hľadal priateľa, keby v tej dobe existoval internet a facebook. Isteže, darovať kráľovstvo je v istej dejinnej chvíli ničím, proti úprimnému priateľstvu. Priateľstvo sa totiž nedá zaplatiť žiadnym kráľovstvom, tobôž nie takým, ktoré sa kráľovi práve sype cez prsty.

Facebook je fenomén doby, ktorý sa objavil a vzniesol do nebotyčnej výšky "Alexandrijského stĺpa", ako o svojom talente kedysi napísal A. S. Puškin v básni "Pamjatnik". S tým rozdielom, že popri facebooku vznikli nové talenty paralelných konkurenčných odnoží takzvaných sociálnych sietí. Tak si myslím, že názov "sociálne siete" je značne nepresný, lebo v skutočnosti ide o spoločenské siete, aspoň v mojom chápaní.

Vstúpil som tam, napriek tomu, že som nepodľahol sloganu, že kto tam nie je, neexistuje. Priamym podnetom bolo vyjadrenie istého blogera, že je to dokonalý priestor pre úprimné komentáre k jeho blogom. Ukázalo sa, že je to skôr zbožné želanie ako fakt a aj ten môj bloger už dnes priznáva, že je to trochu inak, akási moderná rozpoltenosť človeka deliaceho sa na rôzne siete, široko rozkročeného a nestabilného.

Dá sa argumentovať aj tým, že kde inde by som sa dozvedel toľko zaujímavostí o kolektíve priateľov? Prebiehajú neoficiálne súťaže, kto bude mať viac priateľov? Človek sa tam dozvedá často i veci, ktoré by sa mu nemali dostať do očí. Niečo z toho možno považovať za dokonalý spam, ale sú tam aj "statusy" osobností, ktoré sú vtipné a múdre zároveň. Na facebookovských základných komunitách je zvláštna ešte jedna vec a tou je politické staníctvo, ktoré sa tam z neznámych dôvodov prelialo z materských blogov.

Politika je podľa mňa v priamom rozpore s normálnym ľudským priateľstvom, ktoré si nekladie žiadne podmienky, lebo politika sa stále o niečo usiluje, niekoho presviedča o svojej pravde, je to snaha o získanie moci. Politika je síce predmetom aj na všeobecnú diskusiu, ale diskutujúci by v tom prípade mali diskutovať, nie osočovať oponenta. Aj tak si myslím, že by politika mala mať svoje špeciálne fórum. Tak si to myslím a tak by ma to uspokojovalo.

Keď sa to tak vezme, aj výkrik Richarda III. "Kráľovstvo za koňa" bol silne politicky motivovaný. Politika je všade okolo nás, všetci sme politicky činné verejné osoby. Ibaže naše kráľovstvá nestoja ani za koňa, tak núkame priateľstvo. Čo je viac? Neponúkame ho príliš lacno?

4 komentáre:

  1. v poslednej dobe som na FB nadobudla pocit, že podaktorí účastníci súťažia, kto bude mať viac priateľov...pre mňa osobne je FB miestom, kde sa stretáva naša rozlezená rodina a pár priateľov

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Každý hľadá svoje cesty, ak je taká možnosť, prečo ju nevyužiť? Ja som sa tu na to pozrel v rámci istého zovšeobecnenia ako na "sociálny" fenomén :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čítal som o slečne, ktorá má tisíc internetových "priateľov" - ale priateľstvo je niečo úplne iné!

    OdpovedaťOdstrániť