2010/03/16

Diva, ktorá sa diví

Dostal som prácu, už nie som nezamestnaný. Nesťažujem sa, lebo nemám čas, pracujem. Pred časom kolovalo také zistenie, že čítame texty povrchne, podľa prvého a posledného písmena v slove. Poprahedzované písnemá vo vnúrti slvoa vôbec nevadia. 11. marca mi padol zrak na titulok článku, ktorý som prečítal takto: Mladík zabil vlka... pri opakovanom čítaní som už prečítal skutočný titulok: Mladíka zabil vlak... To je to rýchle čítanie.

Blogovanie je sedenie pri počítači, ale aj tak je to istý relax po práci pri počítači. Čítal som nedávno, že aj Diva sa diví. Je to neuveriteľné, ale aj na tomto portáli sa nájdu zaujímavé veci. Toto bolo o "flirtovaní a gramatike". Zdanlivo nesúvisiace činnosti, ale opak je pravdou, vo virtuálnych flirtoch sú jediným dôležitým nástrojom potešenia slová. Adam Zajac sa v článku zamýšľa nad úrovňou gramatiky v pokecoch pri flirtovaní.

Nedá mi, aby som necitoval niektoré pasáže, napríklad takúto vetu:
- "Najtrápnejšie sa cítim vo chvíli, keď si začnem vymieňať RPčky so slečnou, ktorá robí také školácke chyby, že sa splaší aj môj antivírový program."
Najkrajšia myšlienka je však táto:
- "...kto podceňuje perfekcionizmus v narábaní s jazykom, podceňuje možno aj základnú slušnosť, čestnosť, dôveru."
- "Vadí mi ľahostajnosť a nedôslednosť. Aj keby išlo iba o nevinný flirt. Nielen šaty robia človeka. Slová takisto."
Vrelo odporúčam prečítať si celý článok na Dive, ktorá sa diví... Hlavne tým, ktorí si myslia, že dôležitejší je obsah ako forma.

______
Všetky gramatické chibi v tomto článku som urobil úmyselne... :)

5 komentárov:

  1. :)
    Myslím si, že nielen vo virtuálnych flirtoch sú jediným dôležitým nástrojom potešenia slová. Aj vo virtuálnom rozhovore, pri výmene názorov, pri diskusiách o problémoch či spoločenských alebo možno niekedy i tak trochu súkromných, všade tam je kultivovaný a gramaticky správny písomný prejav zdrojom potešenia a veľa napovedá o človeku, sediacom na opačnom konci PC.

    A ak sa spojí kultúrnosť a kultivovanosť formulovania myšlienok s kultivovanosťou ich písomnej formy, tak sympatiám sú dvere otvorené.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. JM, je to tak ...jazyk má strašne veľa citlivých senzorických bodov,
    "Jazyk je husto inervovaný a je veľmi citlivým hmatovým orgánom, pomáha v reči, zisťuje chuť.":)

    mia, máš pravdu, nielen flirtom je človek živý... :)
    "Bez jazyka nie je kultivovanosti..." a nechutí to tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne, dobre sme sa pobavyly..>:)

    p.s.
    aj ja schvalne (Y,i)
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja s oblubou ponechávam podtrhnuté chyby. je to najjednoduchší spôsob uvolnenia sa z množstvaobmedzení, ktoré spoločensky deletejú inakosť.Chápem to ako neškodnú formu sebairónie

    OdpovedaťOdstrániť