2010/03/03

Vlastenec je gól do vlastnej brány

Neviem, prečo odporcovia tzv. vlasteneckého zákona tak penia v blogosfére, veď vlastenectvo je okrem iného aj stav pozitívneho myslenia, preto nenávistné výpady, aj keď vyvolané možno nezmyselným zákonom, nemajú s vlastenectvom nič spoločné a tobôž nie vyhlasovanie sa za anti-vlastenca a svetoobčana. Svetoobčania sme všetci, ale sú aj menšie, stále významné spoločenstvá, v ktorých žijeme v každodennom dotyku a máme s nimi pozitívne vzťahy.

Vlastenectvo sa nosí všade na svete, či už v Amerike, alebo Európe a nemusíme ani chodiť ďaleko a je všetko v poriadku. Oni to majú historicky zažité, my sa ešte len učíme. Myslím, že je úplne normálne, ak má človek dobrý vzťah ku svojej rodine, ku svojim priateľom, ku krajine v ktorej žije, i k národu, ktorého rečou hovorí od malička. Nie je normálne sa toho všetkého vzdávať v ošiali nejakej politickej nedomyslenosti.

Už to tak vyzerá, že každý kto udrží v ruke pero a v nohaviciach to onô, sa musí vyjadriť k tomuto zákonu a tým mu všetci nechtiac prisudzujú a schvaľujú super dôležitosť. Kto sa ešte nevyjadril, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu... Najviac sa mi páčila úvaha na stránke 4M s názvom "Zvykneme si aj na hymnu". Najprv to vyznieva ako rezignácia, ale v závere je to nostalgický humor o Žurnáli v kinách. Veď sú aj takéto dôležitosti :)

***
Keď som sa tu už začal navážať do internetových médií, čo mi iste niektorí čitatelia spočítajú, tak spomeniem ešte niekoľko aktualít z Aktualít...

*- Na východnej diaľnici sa zrazilo viac ako 20 áut. Vážna vec, našťastie sa to obišlo bez vážnejších zranení. Kto to zapríčinil?
"Podľa dostupných informácii, sa vraj pod nehodu podpísala hustá ranná hmla..."
Dá sa teda predpokladať, že hmla neprispôsobila svoju hustotu a rýchlosť pohybu, stavu a povahe vozidiel i vodičov na ceste...

*- V Anglicku dostal pokutu vodič, ktorý za jazdy mimo obce vypustil psa na vôdzke (to slovo mi nejako nechcelo opustiť klávesnicu), aby sa vyvenčil. Chudák pes, musel to robiť za jazdy, svoje exkrementy riadne rozkúskovať. Videl som však aj u nás venčenie psa autom, síce v teréne a bez vôdzky. Bol to zvláštny, futuristický pohľad - auto s pohonom na všetky štyri kolesá a jeho pes...

*- Moja záverečná aktualita z aktualít je prekvapivá. Čítam, že: Svadby lesbičiek a gejov sú už aj vo Washingtone legálne... Zvláštne, že ma to vôbec neprekvapuje, veď ani doteraz nikto neskúmal pohlavnú orientáciu mladomanželov... Prečo by sa nemohol gej oženiť s lesbičkou, alebo naopak?

4 komentáre:

  1. v mediach bolo spominane,ze v zakone chyba cast so sankciami za porusenie ustanoveni tohto zakona... ak sa tato cast vypustila umyselne,je zjavne, ze sa dopredu ratalo s tym, ze zakon sa nebude dodrziavat... a takyto polovicny zakon sa prijal v duchu ,,aby bol vlk syty i ovca cela"...
    poslednym odstavcom si ma rozosmial..ako sa nespravna formulacia vety da vysvetlit... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-)
    Fajn, že zmysel pre humor Ťa neopúšťa. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. M: Ešte k zákonu, ktorý je predmetom sporu: jeho pozitívum je, že sa ľudia začali zamýšľať nad vlastenectvom, aj keď je to momentálne dosť zdiskreditovaný pojem, mnohí sa zamysleli nad obsahom slova a je jedno, či pozitívne, alebo negatívne. Pravdaže, platné je len pozitívne myslenie :)
    Ja si myslím, že sankcie nie sú dôležité, tým pádom nemôže nikto hovoriť, že je prinútený. Dôležitá je práve táto diskusia.

    S: Zmysle pre humor, prečo by ma mal opúšťať?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :-)Nevravím, že by Ťa mal. Len som tak sponntánne napísala, že je to fajn, lebo Tvoje články s humorným podtónom sa dobre čítajú.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť