2010/04/01

Éblablabla

Ani sme sa nenazdali a je to tu. Už dávno som sa tak netešil na príchod veľkých sviatkov (a veľkého voľna) ako teraz. Už je to tu a zrazu neviem čo som čakal... Prácu, ktorá ma už mesiac zaberala celého, som skončil a teraz mám pocit, že mi navždy odišiel starý dobrý známy. Ja viem, že príde ďalší, úplne nový a úplne neznámy a tiež sa s ním budem ťažko lúčiť vo finále.

Pre prácu som zanedbával všetky moje blogy, všetky kontá na "facebooku" a neviem, čo ešte všetko som zanedbal. Vo chvíľach krátkeho oddychu som sa predsa len občas začítal do noviniek zo zrkadlového sveta virtuálu. Aj som objavil niekoľko krásnych vecí, a niektoré by som bol rád aj ja sám vymyslel.

Život má rôzne definície, ale ani jedna nie je kompletná. Kompletný je len ON sám, vtedy je však už neskoro. Život plynie od počiatku až po konečník. FWD tvrdí, že desktopové počítače budú za tri roky bezpredmetné. Pre mňa je to nepríjemné, lebo mienim ostať desktopový a tým pádom aj nemoderný. Vlastne to tvrdí Google a s ním nesúhlasím vo viacerých bodoch.

Skúsil som dnes odinštalovať jeho Chrome a nepochodil som. Vie niekto ako sa to robí? Alebo zaujmem polohu ležiaceho strelca, odstrelím všetky súbory, ktoré sa začínajú na "Goog" a potom nechám prečistiť register od zbytočností... Nemám rád programy, ktoré chcú myslieť za mňa, ktoré chcú byť mojim utajeným podvedomím.

Som rád, že som sa v poslednom čase dokázal "vnútorne" odinštalovať od čítania politických "blogentárov". To slovo som si z praktických dôvodov vymyslel pre blogerské blúznenie o politike. Hej, ja tiež občas neodolám a padnem do tej jamy levovej... Z politiky sa mi naposledy rátal článok o tom, ako istý politik nezradil ľavicu, ale ONA zradila jeho... I tak še da. A vôbec, siahodlhé osobné súboje na verejnosti sú náramne intelektuálnym zábavným čítaním.

Žijeme v tomto čase aj vedou, resp. s vedou, teraz najčastejšie s tou z CERN-u. Ako obyčajne, všetko je inak, čierna diera nie je rizikom, lebo zistili, že čierne diery nepohlcujú všetko. Iba svetlo, ale temnú hmotu ignorujú. Staneme sa tmou a sme v bezpečí. Je to iba zhoda okolností, že v CERN-e chystajú nový experiment v roku 2012? Vôbec to nesúvisí s Mayským kalendárom... Ešte že je dnes prvý apríl. :)

To všetko nie je nič proti tomu, čo vymysleli Francúzi. Aj u nich sa darí anglicizmom, presne ako u nás. Tiež majú nejaký ten ústav na ochranu jazyka, či čo, preto vypísali súťaž pre študentov, aby vymysleli náhrady za anglické výrazy v oblasti IT. Oni majú dokonca pomenovanie pre ten jazyk "frangličtina". To je nesmierne inšpirujúce.

Najkrajší je návrh na premenovanie "chatu" (čet) - ten by sa mohol ujať bez problémov aj u nás: "e-blabla". Nádherné a plnovýznamové pomenovanie pre väčšinu diaľkových virtuálnych rozhovorov. Hlasujem za domestikovanie "éblabla" na celom svete...

3 komentáre:

  1. Podobne Nemci volajú svoju poangličtenú nemčinu denglisch...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja zase nazývam primitívnu rozťahanú opisnú slovenčinu "pidgeon slovak" (daj ruku do mojej ruky), ale za eblabla hlasujem oboma..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Najprv všetkým príjemné sviatky, keby tu boli ženy, tak aj veľa vody, inak chlapom stačí vodka. Maroško a tebe navyše gratulácia k blízkym narodeninám.. :)

    haston, špeciálne k tvojmu vyjadreniu, dúfam, že moju slovenčinu si nezaradil do "pidgeon" :) lebo sa snažím o stručnosť a kompaktnosť, aj keď niekedy tu píšem aj o nekompatibilných námetoch... Tiež nemám rád zdĺhavé opisy, radšej mám priamu reč. Ako som už spomínal, preto mi v poslednom období vyhovuje aj neviazaná poézia s holými a dokonca aj s ukrytými myšlienkami.... Dôraz na myšlienku a dej, namiesto zviazanej reči násilných rýmov..... (Tak toto sa mi podarilo porozťahovať...sorry)

    OdpovedaťOdstrániť