2010/04/18

Hudba sfér

Dnes to bude trochu osobné, tak tí čo ma nemajú radi osobne, nemusia to čítať :) Včera som náhodou, pozde večer chvíľu počúval a pozeral v TV Mariána Vargu, jeho hudbu a jeho interpretáciu vlastných skladieb. Pri tom som prišiel na to, že hudba je vlastne rovnaké "zázračno" ako duša človeka.

Hudba je súčasťou a možno aj podmienkou života, je jedinečným prejavom duše. Vidím Mariána Vargu, ako sa kláti nad klávesami, ale vidím aj jeho dušu, ktorú vkladá do hry aby poletovala priestorom. Cítim to a moja duša hltá tie tóny a melódie, obrazy vytvorené inou dušou. Hudba je súčasťou duše a spev vtákov je dôkazom faktu, že aj zvieratá majú svoju dušu.

Určite má dušu aj celý vesmír, veď pochádza od rovnakého stvoriteľa, ktorého sme si pomenovali Boh. Boh je dušou vesmíru a všetkých živých i neživých vecí v ňom. Všetko tu do seba zapadá a podriaďuje sa stanoveným zákonom v neustálom pohybe, v nekonečnej zmene. V relatívnom pokoji, či v kolíziách nutných pre zrod nových foriem.

Organová hudba to všetko najlepšie vyjadruje. Nie náhodou si našla miesto v kostoloch.

Môj vzťah k organovej hudbe pochádza z kostola. Bežný organista v dedinskom kostole príliš nevynikal, málokedy vybočil z naučenej melódie, ale raz prišiel na návštevu organista odniekiaľ z vesmíru, bol slepý a náš starý organ konečne dostal príležitosť ukázať, čo v ňom je. Chlapci vzadu ledva stačili ťahať mechy, babky sa vo vytržení začali pohoršovať kvôli "svetskej hudbe" v chráme.

Organová hudba je však iba jedna. Je rovnako božská, ako svetská. Napĺňa fyzikálny priestor i nehmotné duše v súzvuku a spolupatričnosti vesmíru.

3 komentáre:

  1. Slová o hudbe - beriem!
    Slová naznačujúce panteistický pohľad na svet - neberiem!
    P.S.: Varga je vynikajúci hudobník (skladateľ aj interpret).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. J.M. - Aby som sa nepomýlil, aký je ten môj panteistický pohľad, musel som siahnuť po encyklopédii. Zistil som, že je to jedno z mnohých nábožensko-filozofických učení. Nikdy som také učenie nebral, a ani moja úvaha nebola o svetonázore (aj keď možno z toho nejaký vykukol bez môjho vedomia :).

    Zastávam názor, že náš život je oveľa zložitejší a komplexnejší ako akákoľvek jedna filozofická teória. Myslím si, že filozofia je len pokusom vysvetliť si nevysvetliteľné veci a javy.. Samozrejme, je pre ľudí dôležitou pomôckou v chápaní seba, spoločnosti a sveta.

    K veci - dúfam, že svojim nesúhlasom nechceš naznačiť, že Boh stvoril len nás a vesmír nie? Isteže je problematické vkladanie duše do iných tvorov okrem nás a tobôž do neživých vecí. Základ dorozumenia je však v chápaní pojmu "duša" (a tu nechcem listovať v encyklopédii).

    Nevieme takmer nič o našej duši, len o jej prejavoch. Tým menej sme schopní posúdiť, či akási duša sídli aj v iných tvoroch.

    Kedysi vraj Rembrandt pred smrťou povedal, že všetko má svoju dušu, aj stolička a stôl.. Ak je dušou nejaká užitočná, premyslená vlastnosť ako samotná podstata neformovanej hmoty, je to možné tak povedať..

    Je veľa vecí, ktoré nevieme dokázať, na niektoré stačí presvedčenie, či viera a ďalej sa o tom nediskutuje, v tom prípade však, ak to platí o téze, platí to rovnako aj o antitéze.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je krásny článok. Cítiť z neho, ako pri hudbe nachvíľu zastal čas.

    OdpovedaťOdstrániť