2010/05/05

Nitra, Ars Organi

3. ročník medzinárodného organového festivalu sa začal v nedeľu 25. apríla 2010 v Piaristickom kostole sv. Ladislava úvodným koncertom Davida Di Fiore(1962) zo Seattle v USA. Od roku 2007 vyučuje hru na organe, liturgickú hru a improvizáciu na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku (podrobnejšie životopisné údaje a o udalosti, aj na tejto stránke).

Nebudem písať o oficialitách, pre mňa bolo zvláštnosťou, že si umelec neželal potlesk počas koncertu, ale až na úplný záver. Bol to zvláštny a silný zážitok, spôsob hry, zvuk organu a akustika kostola zneli v dokonalej súhre. Už úvodná skladba Toccata a fúga d mol od J. S. Bacha nasadila vysokú úroveň celého koncertu. Krásne, jasné a čisté tóny, neuveriteľná virtuozita interpreta. Pre mňa nový zážitok z organovej hudby.

Tento koncert ma priviedol k podobenstvu organovej hudby, k pyramíde, kde štyri rohy základne tvoria: skladateľ, skladba, nástroj a priestor chrámu. Nad tým všetkým stojí interpret a udáva výšku vrcholu pyramídy. V tomto prípade to bola pyramída značne vysoká...

O organe nemám bližšie informácie, je trojmanuálový a podľa môjho názoru znie nádherne v akusticky vynikajúcom priestore najväčšieho nitrianskeho chrámu.





Druhý koncert sa uskutočnil o týždeň v Evanjelickom kostole Sv. Ducha, v absolútnom kontraste moderného kostola so všetkým, čo k tomu patrí, oproti historickej budove chrámu z roku 1789. Interpretom bol István Mátyás (Maďarsko). V repertoári sa objavili okrem Bacha a Schumana aj skladby maďarských autorov.

Očakával som so záujmom aj Ave Mária od Ferenca Liszta (lebo hrával v bratislavskom Dóme), ale neoslovila ma. Dojem z tohto koncertu sa nevyrovnal zážitku z koncertu v Piaristickom kostole, moderný interier ma akusticky vôbec nenadchol nadmernou ozvenou v málo členitom interiéri, ani organ (dvojmanuálový) svojim zvukom v tom priestore.

V nasledujúcu nedeľu sa predstaví opäť v Piaristickom kostole domáca interpretka Mária Plšeková a pribudne aj trúbka Leonarda Leeba z Rakúska. Trúbka vraj v tom kostole znie úžasne. V ďalších dvoch pokračovaniach zaznejú skladby v podaní Mareka Štrbáka (Slovensko) a Pavla Kohouta z Českej republiky, na striedačku v týchto dvoch Nitrianskych kostoloch.

5 komentárov:

  1. až mi pusa padla z toho prepekného článku....
    na okamih som sa z ranného ticha kancelárie preniesla do chrámu, sadla si do lavice a zavrela oči, aby som lepšie vnímala tie blahodarné tóny...nádhernú ukážku si vybral (na zvlhnutie oči)
    *
    a chválim ďalej inováciu vo forme dokreslenia atmosféry fotkami v peknej obrazovo-textovej formácii...
    *
    hudba doznela a ja si to idem ešte raz pozrieť už s kochaním sa prácou rúk... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nadsadila si svoje hodnotenie :) ale som rád, že ťa ten štýl hudby oslovil.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nenadsadila....
    nemám vo zvyku sa pretvarovať, pokiaľ mám povedať svoj pocit, keď sa mi niečo páči... a tento článok považujem za kompaktný a pekný so všetkým, čo k nemu patrí... slovo+obrazy+hudba
    *
    možno nabudúce nechám romantiku za dverami a budem viac strohá, vecná a pragmatická... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...... veď som reagoval slušne a pozitívne a s humorom (viď smajlík :)...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja viem, veď všetko je O.K. ... :)
    iba som dovysvetlila...

    OdpovedaťOdstrániť