2010/08/10

Nový svetový (môj) poriadok

Nie je ľahké písať do takto vynoveného blogu. Musím dávať pozor, kam kladiem nové písmená, aby boli slová pekne upratané. Je to podobné, ako keď si urobím po dlhšom čase poriadok na pracovnom stole. Snažím sa potom nové veci ukladať v zmysle svojho "spisového" poriadku. Ak vôbec nejaký mám...

Na svojom pracovnom stole som už dávno neupratoval. Mám tu zmes papierov z práve dokončeného projektu, zmes dôležitých podkladov i zbytočností, aj veľmi dôležitých VIP papierov (VIP - Veľmi Interesantný Papier). Len tak zbežne som to teraz prelisoval - je tam okrem vecí na vyhodenie aj jedna vlastná a jedna požičaná kniha a papierová servítka, na ktorej mám poznačenú e-mailovú adresu, nedávno získanú pri poháriku dobrej slivovice od dobrej známej.

Niekedy je dobré urobiť si taký poriadok aj v hlave. S tým nemám problém, v tej virtuálnej rovine sa ľahko upratuje. Tam sa mi darí udržiavať poriadok vďaka tomu, že mám dobrý "spisový" poriadok. Dokonca mám jasno aj v politike - viem kto, kde, kedy a s kým a prečo, lebo nikto nikdy nie je sám... Podstata poriadku tkvie v systéme.  Je to aj o tom, že zbytočnosti si netreba odkladať a hlavu treba udržiavať v kondícii (nie hlavou o múr) a k tomu sú dobré aj na prvý pohľad zbytočné údaje. Napríklad také heslá, krížovky a PIN kódy, ktorými sme dokonale obkolesení. 
V bežnom živote si bežný človek zapisuje PIN kódy na kúsky papiera a skladuje ich spolu s kreditkami v peňaženke... Aby boli pekne poruke (pre prípadných zlodejov tiež...:). Ja to tak nerobím (nie som bežný.:), môj systém mi to nedovoľuje. Vkladám si papieriky do hlavy...
Z dávnejšej minulosti si spomínam na takú malú príhodu s telefónnym číslom jedného suseda, ktoré bolo veľmi ťažké na zapamätanie. Boli to vtedy iba štyri číslice, ale v hrozne ťažkej kombinácii. Skúšal som si na to číslo napasovať nejakú mnemotechnickú pomôcku, ale aj tá sa mi rýchlo vyparila. Vlastne som to číslo nikdy nepotreboval, až raz na vzdialenej dovolenke.

V stresovej situácii som začal loviť v staropamäti to nešťastné číslo a zakrátko sa vynorilo nad hladinu. Odvtedy viem, že stres zvyšuje aktivitu a schopnosti mozgu. Viem, že si nemusím žiaden PIN, ani žiadne heslo zapisovať. Stačí trocha stresu a mám ho späť. Heslá preto mením často, z čisto tréningových dôvodov a nikdy si ich nezapisujem... Mám na ne computer v hlave a každodenný stres poruke.

4 komentáre:

  1. Veru. Stres robí z premýšľaním zázraky.
    A o tom neporiadku na mojom stole, to radšej pomlčím. Tiež mám VIP-papieriky a aj rozličnej kategórie "Extrem VIP". :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabriel, niektoré skúsenosti ľudstva sú asi univerzálne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :-)
    My ženy predsa len ten poriadok na stole asi potrebujeme a udržiavame viac. :-)
    Zbytočností však tiež skladujeme neúrekom (včera večer som práve premýšľala nad kopou pekne zopnutých poznámkových papierikov, či ich naozaj ešte potrebujem - vyhodila som možno dva). :-)
    Mnemotechnické pomôcky sú pre mňa absolútne nenahraditeľné. Bez nich by som si nezapamätala žiadne číslo. S nimi si z pamäti vylovím každé.
    No a stres - niekedy moju pamäť zalarmuje, inokedy však tuším aj opačne.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Silvia, našťastie ste, vy ženy, stále trochu iné a stále máte to, čo my muži nemáme (a naopak)... :)

    OdpovedaťOdstrániť