2010/09/22

Na margo SaS

Náhodou som dnes sledoval tlačovú besedu predsedu NRSR Richarda Sulíka a nášho kráľa Svätopluka... Aby nedošlo k omylu, Svätopluk tam bol prítomný len ako osoba (nie kráľ) v predmete besedy. Skrátka, Richard vyniesol ortieľ, ktorý som v prvom momente nemohol neschváliť, dokonca ho považujem za istý prejav štátnickej múdrosti, na rozdiel od záverov "komisie", ktorá mu radila. 

Toto rozhodnutie predsedu NR k problematike, pri povrchnom hodnotení nedôležitej, si z tábora nezmieriteľných nájde svojich odporcov a zatracovateľov, ale mysliaci ľudia ho musia s úľavou akceptovať. Štátnická múdrosť totiž nespočíva v neústupčivosti, v rozdeľovaní spoločnosti na nezmieriteľné tábory, ale v umení kompromisu a v spájaní pre spoločné ciele. Len totalitná politika je bez kompromisov.

Keby sa tak všetci politici aspoň občas dotkli tej našej deficitnej štátnickej múdrosti pri spravovaní vecí verejných, hneď by sa nám ľahšie dýchalo a boli by sme si bližší...

(poznámka: SaS v názve článku nie je označením strany, ale je zložené z iniciálok Sulík and Svätopluk...:)

2 komentáre:

  1. neskoro večer v relácii Správy a komentáre som po prvýkrát videla Sulíka v slušnej, nehektickej a rozvážnej ,,polohe" a priznám sa, že ma to trošku prekvapilo. Príjemne...
    Kiež by mu to vydržalo (a nebola to iba ,,jedna lastovička, ktorá leto nerobí").

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 1. Vynikajúci bonmot: SaS znamená Sulík a Svätopluk - len ma mrzí, že som ho nevymyslel ja :)
    2. Tiež vnímam Sulíkovo spomínané rozhodnutie ako rozumné (aj keď rozumnejšie by bolo ten problém vôbec neotvárať). Vec sa však môže ešte skomplikovať, už som počul názor, že navrhovaná zmena štítu je technicky nerealizovateľná. Tak teda neviem... a nevieme ani to, či s úpravami bude súhlasiť autor diela.

    OdpovedaťOdstrániť