2010/11/09

Falošná SUAN-LA-TANG

Za onoho času, v roku 1961 vychádzali noviny Národná obroda a začalo sa zväčšovať pásmo chudoby, tak tam vymysleli rubriku "Halierová domácnosť" pre lacné recepty od čitateľov. Náhodou som dnes natrafil na môj vlastný príspevok do tejto rubriky, tak tu predkladám pasovaným gurmánom a ostatným čitateľom jeho "remake" (po miernej úprave)  ako inšpiráciu.    

Zeleninová polievka

K príprave základného variantu potrebujeme kocku mäsového bujónu a za hrsť ružičkového kelu. Ružičky umyjeme a každú rozrežeme na štvrtiny. Do vriaceho vývaru vložíme kel a varíme asi 5 minút. Podobne môžeme pripraviť polievku aj z brokolice, prípadne kombinovať s kyslou kapustou. Pred dovarením dochutíme kúskom feferónky.

Pár dní po výplate (dôchodku) môžeme túto polievku obohatiť zavarením asi 100 g mäsa nakrájaného na tenké rezance, alebo drobné kocky (4-5 mm). Mäso sa varí spolu so zeleninou rovnaký čas. Ak nie je mäso, stačí aj opražená slanina, alebo zavarené vajce.  Dôležité je, nepredlžovať čas varenia,
aby sa zelenina nerozvarila a aby sme počas varenia  príliš nevyhladli.     

Úplne super alternatívou je pridanie šťavy z kyslej kapusty. V prípade, že je tam šťava z kapusty, mäso (alt. kuracie), vajce a feferónka (alt. čierne korenie), pár kúskov sušených hríbov a kúsky cibule (bambusové výhonky nie sú podmienkou), môžeme polievku zahustiť kukuričným škrobom, aby nabrala miernu rôsolovitú konzistenciu. Výsledok bude na nerozoznanie od pekinskej kyslej pálivej polievky SUAN-LA-TANG.


Zaručene (vraj) odstráni únavu...   Dobrú chuť.

3 komentáre:

  1. Rôsolovité jedlá príliš nemusím, ale inak to vyzerá na celkom chutnú polievku. Tú ,,halierovú rubriku“ by opäť mohli zaviesť, najmä pre mladé začínajúce rodiny s hypotékou, z ktorých sa mnoho naozaj tmolí na hranici chudoby.
    Kedysi, keď som sa tiež motala na tej hranici, robievala som pre deti ,,Hviezdičkovú“: cestovinu – malé hviezdičky som najprv osmažila na oleji tak, aby hroty hviezdičiek nadobudli hnedý okraj (tým dostali úplne inú chuť ako bežne vyvarená cestovina), zaliala horúcou vodou, v ktorom bola kocka slepačieho bujónu, trochu červenej papriky a pridala niekoľko malých cibuliek, rozkrojených na polovičky a vopred nasucho osmažených na železnej platni. Krátko sa to povarilo, kým hviezdy nezmäkli a polievka bola hotová... boli to také z núdze improvizácie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mia, cestovinkové polievky s jemne nastrúhanou mrkvičkou volám škôlkárskymi a tvrdím, že som z nich už dávno vyrástol... Ale s tými cibuľkami to mohlo byť dobré.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mnam, urcite si tento recept vyskusam..>:)
    ima

    OdpovedaťOdstrániť