2011/04/15

Desať rozdielov

Bývala to taká obľúbená hra, maliar nakreslil dva obrázky a bolo treba nájsť desať drobných rozdielov. Rozdiely boli nebadané, v detailoch. Nedávno ma napadlo niečo podobné, ale bez nakreslených obrázkov: Nájdite 10 rozdielov medzi bratislavským šoférom a vodičom z vidieka... Začal som hľadať, ale 10 som ich nenašiel. Možno prídete na ďalšie, mne tieto padli do oka:

- Bratislavčan jazdí "telo na telo" bez ohľadu na rýchlosť, vidiečan si necháva pred sebou primeraný odstup  podľa aktuálnej rýchlosti. Blavákov to náramne škrie, neznesú tú medzeru a snažia sa do nej za každú cenu pichnúť.
- Vidiečan nevpáli do križovatky na červenú, na rozdiel od Bratislavčana, ktorý v tom vidí jasnú príležitosť vyniknúť.
- Bratislavčan si vynucuje prechod do iného pruhu a keď robí vidiečan to isté, Bratislavčan sa čuduje a ako trúba trúbi.

Inak sa v Bratislave jazdí celkom fajn, dá sa stretnúť aj ústretovosť a slušnosť za volantom, ale u pozorovaných dám som si to akosi nevšimol...  :)

Ešte pridám jeden postreh z diaľnice Bratislava - Trnava. Obmedzenie na 110 sa už vžíva do praxe, cesta medzi Trnavou a Bratislavou sa podobá takej pekne rozťahanej kolóne (v exponovanom čase), autá idú v dvoch pruhoch vedľa seba, zväčša aj s odstupom približne tých 70 m. Tretí pruh by bol zbytočný, keby sa občas nevyskytol nejaký odvážny náhlivec.

Dva pravé pruhy sa pohybujú s rozdielom v rýchlosti max. 10 km/h, čo je približne rozdiel v rýchlosti 110 km/h podľa tachometra a podľa GPS. Oba pruhy sú teda v zásade v rámci limitu, s nejakou malou toleranciou. Má to svoju logiku, veď policajti nevidia na tachometer vo vozidle a presnosť merania GPS by mala byť v súlade so skutočnosťou (a s ich meraním). Jediné, čo je tam pre šoféra obmedzujúce, je sledovanie tachometra, alebo jazda podľa tempomatu. O to uvoľnenejšie sa potom cíti, keď je už za vodou (za Trnavou) a môže to dotlačiť na 130 (140 podľa tachometra). Len má chvíľu stiesnený pocit, že jeden pruh mu chýba.

2 komentáre:

  1. Si odsledujes kazdeho Bratislavcana a ked spravi nejaku chybu-hura idem o tom napisat blog aki su vsetci bratislavcania zli. A ty nevies ze ludia su rozny? Podla zopar arogantnych magorov odsudzujes vsetkych ludi. Tak to potom ked stretneme nejakeho ne-bratislavcana a urobi nieco zle mam si hned mysliet ze vsetci su rovnaki? A prave toto je ten problem na Slovensku lebo vela ludi robi presne to co ty...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonym, keby veľa ľudí robilo to čo ja, bolo by tu fajn. Problém je, že mnoho ľudí robí to čo ty, nepochopí nadsádzku a hneď sa uráža. Takže radšej s úsmevom a hlavne trochu zhovievavého nadhľadu, ako som to ja urobil v tejto humorne ladenej glose :) To v žiadnom prípade nie je štatistika, ani prieskum, len zopár postrehov pre pobavenie a hádam i poučenie. Inak, vďaka za názor, príď aj nabudúce.

    OdpovedaťOdstrániť