2011/12/04

Jasnovidka

Idea náhodnosti bola vymyslení preto, 
aby sa zabránilo pádu do neodvratnosti.
Tak veľmi sa sústreďovala na pozorovanie iných, 
až jej uniklo, že aj ju si ľudia pozorne všímajú.
Prehnaný záujem o budúcnosť robí človeka 
menej náchylným budúcnosť reálne žiť.
  Debra Ginsberg, z knihy Jasnovidka
 

Po toľkých citáciách by sa patrilo povedať aj niečo z vlastnej hlavy. O mojej ceste ku knihe Debry Ginsbergovej Jasnovidka z vydavateľstva Arkus som písal pred dvomi dňami. Dnes som dočítal, moje čerstvé dojmy sú teda ešte teplé. Dej príbehu sa odohráva v rozpätí siedmych rokov, čiastočne na Floride, a hlavne v Kalifornii. Vo všetkých informáciách o tejto knihe sa dočítate, že je to o falošnej jasnovidke. Priznávam sa, že ja "pravých" jasnovidcov, ktorí by naozaj videli do budúcnosti, nepoznám. 

Skutočne je to zvláštny svet, zvláštna spoločnosť, ktorá potrebuje ku svojmu fungovaniu poznať svoju budúcnosť, teda v podstate ilúziu poznania svojej budúcnosti. Iste je to všetko o znalosti ľudskej psychológie a to má svoje opodstatnenie, ak to niekomu pomôže, ale inak je iluzórne vidieť budúcnosť. Z falošnej jasnovidky sa v tomto príbehu nakoniec stáva žena, ktorá vidí duše mŕtvych, ktorá vidí udalosti krátko pred ich uskutočnením. 

Stáva sa jej to v rámci okruhu ľudí, ktorým poskytuje svoje služby a ku ktorým ju viažu aj iné okolnosti. Stala sa súčasťou ich životov, tajným dôverníkom. Ten okruh má v skutočnosti dve roviny, jednu oficiálne viditeľnú a druhú prebiehajúcu skryte, ale aj tak každý vie, že tá druhá rovina existuje. Tou druhou rovinou sú sexuálne vzťahy mimo oficiálnych zväzkov. Tie ovplyvňujú danú spoločnosť z pozadia často rozhodujúcejším spôsobom ako tie oficiálne. Hlavne negatívne, za cenu krátkodobých pôžitkov.

Približne do polovice knihy sa čitateľ zoznamuje s osobami, ktoré vstupujú do deja a ktorých je pomerne dosť. Všetci, zdanlivo bez vzájomných kontaktov, nakoniec skončia vo vyvrcholení príbehu pospájaní rôznymi súvislosťami, ktoré si tak spisovateľka naservírovala na zauzlenie a rozuzlenie záhad. V príbehu ide nakoniec o objasnenie vraždy, ktorá spočiatku vyzerá ako nezmyselná. Čitateľ má aj tak na výber viacej podozrivých osôb z okruhu a záver je dostatočne prekvapujúci.

Delenie príbehu na kapitoly je celkom zrozumiteľné. Pri striedaní scén a osôb je vždy jasne zadefinovaná spojitosť, preto sa kniha dobre číta. Prostredie Floridy, či Kalifornie je pre nás dosť exotické a do istej miery aj život tamojšej (kapitalistickej) spoločnosti. Niektoré podobnosti s našou súčasnosťou sú však už celkom jasné (Kto si trúfa, nájde už aj u nás "jasnovidecké" služby). To zvyšuje aktuálnosť a príťažlivosť tejto knihy. Inak nemá veľké ambície, je to vcelku dobrý detektívny príbeh s využitím domnelých, aj "reálnych" jasnovideckých schopností.
Debra Ginsberg na facebooku.
 

3 komentáre:

  1. Sú veci medzi nebom a zemou (niekto by povedal náhody), ktoré sa rozumom nedajú vysvetliť, tak možno existujú ľudia so schopnosťami v ,,obrysoch" ohraničiť budúcnosť :). Sama by som však nevyužila takúto službu, pretože by ma lákalo vziať osud do vlastných rúk a meniť danú predpoveď. A ktovie, či by mi pritom neuniklo zas niečo oveľa oveľa potrebnejšie a krajšie.. :)
    Takže treba nechať veľký osud plynúť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mia, osud - nech to nazveme hocijako, je to vždy to, čo sa stalo, to je isté, nikdy nie to čo sa možno stane :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Badám (prí)jemnú zmenu dizajnu - pekné mäkké farby :)
    Alebo sa mi to len zdá?

    OdpovedaťOdstrániť