2012/05/31

Vajce vajcu

Melóny žlté cukrové s priemerom 10 centimetrov, plus mínus 1 milimeter, naskladané v úhľadných radoch a stĺpcoch žiarili včera v regáloch super marketu. Ako to tí Španieli, Holanďania a podobní robia? A čo robia s tými, ktoré prerástli svojich bratov, alebo nedorástli? Je to niečo ako s tými krivými šalátovými uhorkami, ktoré úradníkom v Bruseli nechutia. Tak je to aj s rajčinami, sú ako by ich mala jedna mater. Tam je aspoň aká taká konkurencia, veľkostných odrôd je viacej.

Škoda len, že tie unifikované paradajky nemajú paradajkovú chuť a vôňu. Ale už sa aj na tom pracuje, vedci v Amerike vyskúmali, čo dáva paradajkám chuť a vôňu. Nie je ďaleko doba, keď ich geneticky zmodifikujú, alebo ich budú pred expedíciou do chudobnejších krajín postrekovať nejakou voňavkou. Toľko správy zo sveta a z domova, čo nás dnes nepáli a čo nehasíme. Melón som si nakoniec kúpil ale nebola to dobrá kúpa, bol dozretý len na 25%, zbytok chutil ako surový baklažán.

Sú však aj dôležitejšie veci na svete, napríklad taká otázka vzniku života na zemi (vo vesmíre). Túto aktuálnu otázku sme riešili aj včera na schôdzi domového výboru. Dospeli sme až k vyššej moci a ďalej ani krok. Presiahlo to rozmer našich mozgových buniek. Jeden tvrdil, že vesmírny výskum nám ešte otvorí oči, ďalší tvrdil, že vesmírny výskum nikam nevedie a že je to bohapusté mrhanie pozemskými energiami a to nehovoril o zbytočnom spaľovaní kyslíka a znečisťovaní pozemského prostredia.

Pán poslanec Lipšic odchádza. To je dnes kardinálna otázka, že čo ďalej v jeho kariére. Odchádza od kresťanov, takže je to vlastne, v ponímaní z minulosti, kacír alebo reformátor. Našťastie, poslednú bosorku vraj upálili pred 200 rokmi a Jána Husa skoro pred 600 rokmi. Niet sa teda čoho obávať. Reformátori tu však ani dnes nemajú na ružiach ustlané. Našťastie, ani ja odchod pána Lipšica nevnímam ako problém, len ako podružnú kuriozitu. Aj Zemková zvažuje odchod z RTV(S) a nič to na kvalite programov STV nezmení.  

3 komentáre:

  1. Vtipné reagovanie na pomerne vážne veci a príjemný článok :)
    K tomu druhému odstavcu pridávam túto adresu, na ktorú som náhodou natrafila http://www.chemievjidle.cz/ kde sa človek dozvie z databázy 8285 druhov potravín ich zloženie a vysvetlenie zloženia, povestné E-čka a ich triedenie podľa stupňa škodlivosti atď. Minule som sa tam troch hrabala a s hrôzou skonštatovala, že je niekedy lepšie nevedieť. Každopádne zaujímavé čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Najlepšie je žiť a nezaoberať sa éčkami. Zasadiť si niečo v záhradke, čakať na úrodu a jesť to čo človeku chutí - v tom sa nemožno pomýliť, lebo chuť máme na to, aby sme si podľa nej vyberali jedlo :)

      Odstrániť
    2. ... nielen jedlo :-)

      Súhlasím, ja ani nie som žiadny maniak na zdravú výživu v tom pravom slova zmysle. Čítala som to len pre zlepšenie orientácie vo výbere potravín, ktoré človek nakupuje, pretože v jednom a tom istom druhu potravín bývajú markantné rozdiely, čo sa týka rôznych prísad a dochucovadiel (napr. jogurty).

      Odstrániť