2012/11/25

Festival

V našom kine premietali filmy z festivalu horských filmov Expedičná kamera. Nemohol som to vynechať, ale je pravda, že po treťom dokumente som odišiel, tak sa nemôžem vyjadriť k celku. Športovcom, ktorí prevzali na seba úlohu kameramana, patrí vďaka a uznanie. Inak by sme mnohé exotické miesta, prírodné zvláštnosti a vrcholné výkony nikdy neuvideli . Technika miniatúrnych kamier dnes umožňuje to, čo by ešte pred časom nebolo mysliteľné.

Aj v tomto prípade však platí, že vyspelá technika je dobrý sluha, ale k úspechu iba ona samotná nestačí. K diváckemu úspechu je potrebná aj dokonalá postprodukcia. Strih a zasvätený komentár, či iné ozvučenie sú rovnako dôležité prvky pre diváka. Všetky dokumenty, ktoré som z Expedičnej kamery videl, boli ocenené. Z mojej strany teda nejde o žiadnu kritiku, len o vlastné dojmy. 

Nórsko-Kanadský film Baffin Babes bol ocenený na ShAFF 2011 ako najlepší dobrodružný film. 4 ženy na lyžiach idú cez ľadový ostrov. 1200 km a 28 minút filmu. Prvky napätia sme zažívali pri ich prechode cez praskliny v ľadovci, aj pri stretnutiach s ľadovým medveďom. Najkrajší záber s medveďom si nechali na záver filmu. 4 ženy a dva psy, to je tak akurát dosť na to, aby cestou dochádzalo aj ku konfliktom a iným problémom. Niet sa čo čudovať, v takých extrémnych podmienkach sa to dá predpokladať. Vcelku zaujímavý dokument.
(Norsko, Kanada, 28 min., réžia: Baffin Babes, ocenenie: najlepší  dobrodružný film – ShAFF 2011)

Bod, odkiaľ niet návratu, je o výprave špičkových horolezcov na nezlezený vrchol vo východnom Tibete. To, čo spočiatku vyznieva ako bežný dokument z príprav, sa nakoniec v jednom bode mení na kamerové zábery z pozostalosti troch horolezcov, ktorý svoj vrchol nedosiahli. Pôsobivý záver filmu, ktorý bol ocenený zvláštnou cenou poroty MHFF. Na festivalovom webe sa píše: "Pri tomto filme majú povolené plakať aj drsní horolezci".
(USA, Point of No Return, kamera a produkcia: Wade Johnson a Peter Mortimer, dĺžka: 24 minút)

Kriticky môžem hodnotiť kvalitu projekcie, ťažko čitateľné slovenské titulky (čo bola moja chyba lebo som si sadol ďaleko od plátna...). V pamäti mám ešte Barabášové filmy, ale to je vyšší "level" filmovej tvorby, čo prináša popri dobrodružstve aj estetické zážitky.  


   

7 komentárov:

  1. Už ani nepamätám, kedy som bola v kine.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď máš doma megakino Markízy a iných podobných mega- :)

      Odstrániť
    2. Ja si na mega- nepotrpím. To skôr chlapi sú presvedčení, že len mega- je to pravé orechové. či už kino, alebo tie iné podobné... :)

      Odstrániť
  2. tak ja som bola v Luhačoviciach minulý týždeň na http://www.csfd.cz/film/302588-7-dni-hrichu/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyzerá to byť dobrý film, podobný ako Habermannov mlyn. A Vica je krásna...

      Odstrániť
    2. Germa, tak ty zase v Luhačovicích... Majú tam aspoň slušné kino?

      Odstrániť
  3. Kino menšie, ale slušné. Film má svoje nedostatky, ale idea je dobrá, lenže v čechách nemá nádej na úspech podobne ako Habermannov mlyn. Stále sa s touto otázkou nevysporiadali. Vetchý bol ako vždy excelentný.

    OdpovedaťOdstrániť