2013/01/16

Pánisova identita

Ku každému článku sa snažím zvoliť priliehavú menovku, označenie, napríklad kultúrne, či filmové dojmy, zábava a podobne. Teraz som v rozpakoch, nič sa mi sem nehodí, aj keď som plný dojmov. Bohužiaľ sú takmer všetky negatívne. Vyšlo mi to tak, že som dnes videl film od Zuzany Piussy - Krehká identita. Pravdu povediac, vôbec to nebolo krehké, ale dosť tvrdé. Nechápem.

Nechápem názov, ktorý evokuje dojem, že ide o "slovenskú identitu". Nie je to pravda, je to o identite Stanislava Pánisa, okrajovej figúrky slovenského politického spektra minulosti. Celý film je o ňom, s ním a pre neho. Intímne nazeranie a načúvanie za chrbtom modliacich sa žien nesvedčí o dobrých úmysloch. Popravde, keby som premietal zostrih z hociktorého môjho dovolenkového videa, bolo by to filmársky rozhodne lepšie, preto ma tento film kvalitou sklamal.

O filmárskych kvalitách tohto "dokumentu na objednávku" ani nie je možné písať, lebo to v podstate nie je film, sú to surové zábery bez akejkoľvek filmárskej, či zvukovej kvality. A to nehovorím o obsahu, o zobrazení intimity náboženských aktov účinkujúcich systémom skrytej kamery. A toto je vydávané za "krehkú identitu". Pri troche súdnosti by hádam aj samotní účinkujúci tento film odmietli.

Jednu vec na tom filme však musím pochváliť a tou sú perfektné anglické titulky... To samo o sebe svedčí o klientele, ktorej bol zrejme tento film určený. Bohužiaľ, podáva veľmi pokrivený a nepravdivý obraz slovenskej identity. A podporil to slovenský audiovizuálny fond. Aj český... 

2 komentáre:

  1. Natrafila som na jednu recenziu Krehkej identity, napísanú v kontexte rôznych dokumentárnych filmov danej tematiky, z ktorej ma naviac zaujal posledný odstavec:

    ,,V spomínanej recenzii cituje Róbert Pospiš aj tieto slová režisérky: „...Pravdupovediac, nie som žiadna intelektuálka. Som metodologický anarchista. Skúšam niečo nakrútiť a potom zostrihať. Strašne sa teším, keď to niekoho rozčúli.“8 Možno, že tieto slová režisérky vypovedajú o príčinách nedostatkov filmu viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Ale pointou môže byť v konečnom dôsledku aj to, že niektorých divákov jej dokument ani nenadchne, no ani nerozčúli. Nechá ľahostajným."


    http://dokofilm.sk/filmy/krehka-identita/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za odkaz. V podstate sa zhodneme v názore na ten film, ktorý veľmi nerozčúli, ani nenadchne, iba znechutí.

      Odstrániť