2014/05/24

Konce

Niektoré dni sa jednoducho nevydaria. Toto je jeden z nich. Nesťažujem sa, len si to sem zaznamenávam, aby som si uvedomil, že každý koniec je zároveň začiatkom niečoho iného. Čo to bude tentokrát, to ešte netuším. Vraví sa, že palica má dva konce a možno aj dni majú dva konce. Jeden ráno a druhý večer. Jeden držím ja a druhý niekto iný. Neoplatí sa však chváliť, ani haniť deň pred večerom. Počkám.

Vraj sú dnes voľby, ktovie ako dopadnú, ale iste veľmi dobre. Veď o nič nejde, je to len taká všedná, politicko-generačná výmena. Kto by si myslel, že s voľbami príde nová éra, ten by sa mýlil. Ona príde tak, či onak, voľby nerozhodujú. To sa stáva len výnimočne. Častejšie sa stávajú iné prekvapenia. Napríklad také, ako nedodržanie slova. Zaujímavé je to - ako možno držať slovo? Dalo by sa povedať že je ľahšie slovo dodržať, ako sa ho držať. Nie vždy je to pravda, niekedy je všetko naopak.

Keď fúka silný vietor, je dobré držať sa aspoň slova a topiaci sa chytá aj plávajúcej slamky. Veru, aj slovo môže byť oporou, keď prídu životné vetry. Dnes je taký svet, že málokto vám dá slovo len tak z ničoho nič. A keď dá, aj tak možno nedodrží. Žiadna istota. Len výnimoční ľudia vedia dodržať slovo. Takých ľudí sa možno držať v zlých časoch. Ktosi predpovedal, dal slovo, že dnes a zajtra budú na Slovensku búrky. Dnes už je to celkom jasné, že toto slovo u nás nebude dodržané. Aj keď ešte nie je polnoc a zajtra je nedeľa.


4 komentáre:

  1. Výnimočných ľudí je dnes ako šafranu. Výnimočných obyčajných. Takých, čo sú výnimoční trebárs v poézii, v maľbe, filozofovaní, mudrovaní, či všakovakom rozhutovaní, takých je veľa, ale takí zas vôbec nemusia byť ľudsky výnimoční. Niekedy je to až naopak, že ľudsky bývajú namyslení, rozmarní, ješitní, ,,neomylní"...
    U nás dnes pršalo. A nemalo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepršať mohlo dnes kdekoľvek. Aj anonymné múdro môže pochádzať ktovie odkiaľ :)

      Odstrániť
    2. :)
      V podstate je nepodstatné odkiaľ pochádza. Anonymné múdrosti, príbehy, osudy sú v podstate všade podobné, na ktoromkoľvek mieste a je ich aj plný net. A dnešná anonymita ? Tá je iba zdanlivá :)

      Odstrániť