2024/09/25

Na margo DPH

 Mnohí tí, čo píšu na internete a takmer všetci notorickí diskutéri sa už vyjadrili k zvýšeniu DPH na knihy, tak to skúsim aj ja, ale tak nejako inak, porovnávaním. Kritici DPH na knihy zrejme veľa čítajú, a možno ani nie. Knihy môžu byť aj výstavné exponáty v obývačke, ako domnelý doklad o vzdelanosti. Podľa ohlasov sa zdá, akoby naše vydavateľstvá  nestačili knihy vydávať. Chodiť do knižníc kvôli knihám je dosť nepohodlné.

Pozrel som sa radšej našu knižnicu v obývačke, ktorá reprezentuje knižné vydavateľstvá minulosti a je tak trochu reprezentačným výberom tej doby. Máme plno kníh ešte z čias, keď boli knihy naozaj drahé (alebo, ako sa to vezme). Tak som skúsil na ilustráciu vybrať 11 "štatistických" kníh do tabuľky. Vtedy ešte boli v tiráži kníh všetky údaje, vrátane  nákladu a ceny:

Ťažko posúdiť, či boli vtedy knihy drahé, alebo nie. To musí každý sám podľa seba posúdiť. Vždy je to relatívne, alebo "ako pre koho". Ako mladá rodina sme kupovali asi tak 5 - 6 kníh za rok (cca 100 Kčs). Väčšinou to bolo z edície SPKK, kde sme si vybrali knihy z edičného plánu na celý rok a v priebehu roka postupne prichádzali po jednej, ako vyšli. Knihy, ktoré sme si objednali, sme v priebehu roka aj prečítali... Zvláštnou edíciou bola kvalitná poézia v českom "Klub přátel poezie" Naše portfólio čítania dopĺňal "Mladý svět"a Svätovojtešský kalendár.

Tak sa mi zdá, že vláda zabudla na časopisy. Tam by neškodilo zvýšiť DPH, možno by to malo vplyv na kvalitu obsahu. Tiež dodnes kupujeme časopisy (odborné, krížovky, humoristické, spoločenské a TV program) za približne 40 € mesačne. Bohužiaľ, hlavne tie spoločenské sa nápadne podobajú na niektoré TV seriály, časté reprízy omieľaných informácií a "vedomostí". 

Ešte tu mám doplnok k "štatistickej" tabuľke o knihách minulosti: 

Po zohľadnení hrubého mesačného príjmu v príslušných rokoch, v pomere k cenám kníh, mi vyšlo, že ceny kníh boli vo výške cca 1% z tohto priemerného príjmu. Nedokážem to porovnať s dneškom, lebo dnes je fantastický rozdiel v príjmoch. Pre bohatých DPH reálne nič neznamená a dôchodcovia? Tí už majú väčšinu svojich kníh prečítaných.   

Od roku 1991 do 2023  sa pohybovala priemerná mzda na Slovensku od 125 € po 1430 €. Ceny bežných kníh sa dnes pohybujú od 15 do 20 €. Ak zoberieme tú hornú hranicu a rok 2023, tak cena knihy je priemerne 1,3 % z priemernej mzdy. Priemerný starobný dôchodok je 576 €, tak pre dôchodcu stojí priemerná kniha skoro 3,4 % z dôchodku. 

Ak berieme do úvahy to, čo som napísal vyššie, že dôchodca už má väčšinu kníh prečítaných, tak sa to dá vydržať. Ak berieme do úvahy aj to, čo sa dnes v knihách píše (a vydáva), tak dôchodca to všetko už má zažité a možno aj vo vyššej kvalite.   




6 komentárov:

  1. zaujímavý postreh, dá sa zistiť, aká bola v minulosti DPH na knihy, časopisy, inú tlač?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak sa nemýlim, DPH vtedy u nás neexistovala, to bol iný systém hospodárenia, počítala sa tzv. daň z obratu. DPH sa zavádzala na Slovensku od od januára 1993 - 23%. Na niektoré produkty bola 5% - stavebné práce, prevod a nájom nehnuteľností, potraviny, energie, lieky, zdravotnícke pomôcky, tlač, služby v poľnohospodárstve, opravy, ubytovacie služby, služby jedální, vybrané druhy dopravy, právne, architektonické a niektoré ďalšie služby. Niektoré aktivity boli oslobodené od DPH; boli to konkrétne najmä určité poštové, zdravotné, výchovné, vzdelávacie, sociálne, poisťovacie, finančné a rozhlasové/televízne služby, ako aj predaj podniku, (čiastočne) prevod a nájom nehnuteľností a prevádzkovanie lotérií a iných podobných hier (wikipedia).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za vysvetlenie a informácie. Každá doba a každý režim ponúka čosi

      Odstrániť
  3. Tak yie knihy skončia s HDP 5% 👍😊

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vláda okrem zvýšenia základnej sadzby DPH zaradí v rámci konsolidačného balíka množstvo položiek pod zníženú sadzbu, ktorá budúci rok ešte klesne z doterajších 10 na 5 %. Budú tam patriť aj základné potraviny, lieky, učebnice, stravovanie v gastrosektore či ubytovanie v cestovnom ruchu. (https://openiazoch.zoznam.sk/financie/vlada-sa-rozhodla-znizit-sadzbu-na-knihy-nakoniec-budu-spadat-pod-5-percentnu-dph/)

    OdpovedaťOdstrániť