2014/07/13

Zrod konzumenta

Myslel som si, že som človek tvorivý a darilo sa mi tento autoportrét úspešne obhajovať. Fotil som, písal som články na svoj blog. Toto obdobie považujem za aktívne. Neviem ešte, či o tom píšem oprávnene v minulom čase. Faktom však je, že zo svojich aktivít na internete akosi ustupujem. Je to nezdravý jav. Neznamená to, že by som bol menej na internete, len sa plazivo mením na pasívneho konzumenta.

Po stanovení diagnózy je treba nasadiť príslušnú liečbu. Ako zmeniť konzumenta na aktívneho tvorcu?  Viem, že všetci nemôžu byť tvorcami, ale ja nechcem byť čistý konzument. Mám tušenie, čo je v pozadí môjho prechodu ku konzumácii. Jednoducho - istá "sociálna sieť". Sociálne siete ničia tvorivosť. Je to silné tvrdenie. Každý sa tomu vplyvu môže brániť a zachovať si tvorivosť, ale to všetko chce cieľavedomý prístup a istú energiu. 

Sociálna sieť je jednoduchá a ľahko prístupná. Jednoducho sa tam dajú nahodiť fotky a napísať status o akejkoľvek banálnosti. Prečíta si to zopár "priateľov" a to je všetko slová aj obrazy rýchlo miznú v čiernej diere.  S internetom je to ako s rečou - čo raz vypoviete, nemôžete vziať späť. Čas beží a statusy sa valia do uzatvoreného kruhu "priateľov" ako hlušina. Občas napíšete niečo, čo ste ani nechceli. Na druhej strane je nezmazateľný archív.

Sociálna sieť je niečo podobné, ako káblová televízia. Ak prepadnete jej pozeraniu, zistíte po čase, že sa tam všetko opakuje. Ponúkaný "kultúrny" kruh je uzatvorený. Je to bludný kruh. Všetko je unifikované. Aj zábava, aj spravodajstvo. Množstvo kanálov, ktorými tečie v podstate to isté. Nie je to skepsa, len pochopenie reality. Kto myslí a pozoruje svet, na mnohé príde sám. Fakty nepustia a pravda je vo hviezdach. Niet úniku, ostáva len začať počúvať samého seba. A tvoriť slovom aj vlastnými rukami.   

1 komentár:

  1. Zaujímavá úvaha. O vzťahu človek-sociálna sieť by sa iste dalo veľa napísať, ale bolo by to asi príliš dlhé a pár vetami – v skratke – to už nie je ono. Ale predsa to skúsim.

    Človek si musí vedieť vybrať prioritu v očakávaniach po vstupe do siete. Niekto si tam rieši svoju osamelosť, niekto sa potrebuje vysťažovať, niekto sa predvádza s veľkou mierou exhibicionizmu, niekto hľadá známosť, niekto flirt, niekto vkladá svoje fotky, niekto sa chce pochváliť svojím hobby, niekto hľadá tisíce ,,priateľov“ za účelom predaja svojej knihy, niekto si potrebuje každodenne duchaplne zamoralizovať, niekto hľadá zábavu, niekto potrebuje každý deň priať pekný dníček s gýčovými kvetmi, srdiečkami a pusinečkami.... a niekto sa učí....

    Všíma si reakcie diskutujúcich, zoznamuje sa s názormi iných, číta o ich problémoch, a potom konfrontuje so sebou samým. A častokrát príde na to, že ten jeho reálny bežný a všedný život v porovnaní s osudmi iných, je to najlepšie, čo ho mohlo v živote postretnúť. Nie je to nič dokonalé, lebo život sú straty i nálezy, ale aj tak zmysluplné.

    Sociálnu sieť treba brať ako jeden zo zdrojov spestrenia života, ale netreba v nej hľadať nič vážne.
    Dobré veci si človeka nájdu samé.... :)

    OdpovedaťOdstrániť