2015/04/12

Jarné unavenie

Prečo jarná a prečo únava? Únava je predsa niečo, čo človeka povzbudí k novým výkonom. Vezmite si napríklad taký beh, alebo iné telesné cvičenie, hoci aj prácu drevorubača - po práci a telesnej námahe nasleduje únava, ale aj istý pocit šťastia z dobre vykonanej práce (športu). Dávnejšie sa hovorilo to, čo dnes príliš neletí, že práca šľachtí človeka. Na druhej strane minulosti sa dokonca tvrdilo, že práca oslobodzuje... Dnes je to celkom inak, skoro ako v tom vtipe od susedov: "Nedělat a vydělat".

Jarná únava neprináša nič pozitívne, je to len prostá a nedefinovateľná únava bez zdanlivej  príčiny a hlavne bez následného efektu v podobe "dobre vykonanej práce". Tak som o tom včera premýšľal pri chôdzi, lebo mi nič iné "rozumnejšie" nechodilo po rozume. Slnko pálilo ako v lete na Madagaskare a ja som sa vliekol domov padajúc z nohy na nohu. Spomínal som si na svieže každodenné chodenie do práce (po dobrom spánku), ktoré občas prináša pocit lietania tesne nad zemou.

Našťastie, táto jarná únava nepotrvá dlho. Jar prepukne v plnej kráse a únava sa stratí ako zlé správy v televízii vždy keď ju vypnem.

2 komentáre:

  1. V jarnej prírode ozdobenej slnkom, vôňou zeme a teplým vánkom si človek najlepšie vyčistí hlavu. Príroda je to najúžasnejšie a najpravdivejšie, čo existuje vôkol nás. Zaslúži si našu nehu, pozornosť a naše úplné odovzdanie (sa). A ona sa človeku odplatí vnútorným pokojom, nadobudnutím rovnováhy a znovuuvedomením si svojich priorít. Už sa teším na prechádzky s Nelou. Dnes ideme na polia :)

    mia

    OdpovedaťOdstrániť