2009/06/10

Zlodejské triky

Vreckový zlodeji majú svoje prepracované technológie, podobne ako iné poctivé povolania vyžadujúce si šikovné ručičky, ale zvládajú aj určitú oblasť ľudskej psychológie, ktorá je pre vreckového zlodeja nevyhnutná.

Prvýkrát som sa s tým stretol na stanici, pri nastupovaní do vlaku sa na mňa zozadu natlačila pekne opálená žena v stredných rokoch, akože sa ponáhľa a zároveň sa nástojčivo pýtala, či ten vlak ide do Trnavy. Nešiel, ale svoju otázku zopakovala dvakrát, napriek mojim záporným odpovediam...

Tak sa to muselo javiť navonok, ale v mojom vnútri som spozornel už pri prvom dotyku a automaticky som položil ruku k vrecku s mojou peňaženkou. Zacítil som len krátky dotyk číchsi rúk. Vzápätí cúvla a vzdala sa pokusu okradnúť ma. Spadla jej maska a so znudeným výrazom sa pobrala preč. Vlak ju už prestal zaujímať.

Druhý prípad nie je mojou skúsenosťou, išlo o dokonalú vreckovú krádež peňaženky s hotovosťou, kartami a dokladmi. To všetko nebadane vytiahnuté z predného vrecka riflových nohavíc v metre. Na prvý pohľad náročná vreckárska úloha sa podarila. Kreditky našťastie odolali, ale hotovosť bola bonusom pre zlodeja. Doklady sa po polroku vrátili cestou polície k majiteľovi.

Po čase si poškodený pán spomenul, že v tom metre, kde bola iba mierna tlačenica, sa mu do očí podivne zadíval nejaký mladík tmavšej pleti. Psychologicky pochopiteľne náš pán v tom momente zapochyboval o jeho sexuálnej orientácii, čo spôsobilo jeho krátkodobú nepozornosť a peňaženka, vďaka šikovným prstom zlodeja, zmenila majiteľa.

Takže pozor, keď idete na dovolenku, nedávajte sa do reči s cudzími ľuďmi, aj keď by prosili o radu a hlavne nepozerajte sa priamo do očí neznámym osobám s uhrančivým kukučom a vždy si držte ruku na peňaženke.

5 komentárov:

  1. tak, tak....
    alebo trochu lepšie u seba ukryť peňaženku s hotovosťou, prípadne ju ukryť do kabelky blízkej (sebenajbližšej) osoby ženského pohlavia.. :)
    by si neveril, koľko uzatvárateľných priečinkov (i tak trochu tajných) môže mať taká ženská kabelka.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Poznám z vlastnej skúsenosti a neprajem nikomu.
    Mia, ženská kabelka, aj keď ju máš priamo na očiach, je úlovkom bohatým a pre "odborníkov", žiaľ, ľahko dosiahnuteľným (ako celok). A oni to vedia!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vieš, Silvia, už roky, keď sme mimo hraníc, je na mne táto úloha ,,ochrancu hotovosti" , ktorá je v priečinku chránená pod dvoma zipmi, práve preto, že mužská časť našej komunity je odetá v lete veľmi ľahko, len v tričkách a bermudách, kde niet možností na bezpečné uloženie. Tak som tým bola poverená ja a viem, čo je to byť neustále v strehu a aká musím byť a aj som opatrná..... :)...
    Ešte sa mi ,chvalabohu, nič podobné nestalo, aby mi kabela ostala na pleci bez hotovosti.. a z pleca sa mi ju zatiaľ nik nepokúšal strhnúť.
    Samozrejme, že netvrdím, že sa nič podobné nemôže stať a možno o krátky čas sa sama stanem obeťou... ktovie
    Zato tu, doma, je to s tou mojou opatrnosťou trochu horšie, to priznávam, ale zas nikdy pri sebe nenosím veľkú hotovosť... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pred pár rokmi okradli aj moju babku. Ukradli jej peňaženku. O dva dni na to ju našla vo svojej poštovej schránke zo všetkými dokladmi, fotkami vnúčat, atď. Samozrejme bez hotovosti-peňazí.
    Ale zlodejovi sa to musí nechať, "Poctivý zlodej".
    To vybavovanie dokladov, to nie je žiadna sranda.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. my máme peniaze vždy rozdelené a ja tašku držím tak, že by aj s rukou museli... no jeden nikdy nevie :(

    OdpovedaťOdstrániť