2010/06/21

Paprika

Nie a nie sa pohnúť dopredu. Stále prší a je zima. Slnečné dni sú v nedohľadne. A ktovie, či aj bude leto? Tento rok možno nie, ale či ešte niekedy? To len tak mlátim prázdnu slamu, lebo viem, že leto bude vždy znova a znova, len my tu už nebudeme, lebo sme dočasní. Tak si sem-tam dožičme nejaké potešenie. Ako ja dnes.

Skočil som poliať papriku v skleníku a aby som nešiel domov naprázdno, obral som pár paprík. Dovedna ich bolo asi dvadsať. Ledva som ich doniesol domov, už mi tiekli slinky na tú dobrotu. Prvýkrát za sezónu, tak naplno z vlastných zdrojov, to poteší. Vzal som z každej odrody po jednom kuse, k tomu čerstvé maslo a čerstvý chlieb... Hádam až príliš veľa dobroty naraz.

Päť paprík rôznej veľkosti a druhu na tanieri - malá a štíhla, tmavo zelená feferónka, vedľa nej iná, baculatejšia a svetlo zelená. Potom pokrútený baraní roh (alebo kozí?) spolu s okrúhlou, žltozelenou jablkovou paprikou a nakoniec moja klasika, veľká zelená Anthea. Podotýkam, že celá táto papriková koalícia je riadne štipľavá... Ale každá sama o sebe inak, ako v istom politickom zlepenci...

2 komentáre:

  1. To počasie nám dáva teda riadne zabrať a ešte aj klimatológ Pavol Faško straší, že http://plus7dni.pluska.sk/plus7dni/rozhovor/2010/06/jar-a-jesen-zmiznu.html, moje rajčiny sa teraz ešte len spamätávajú z dažďov (a stále u nás leje), kvietky na nich iba hľadám, tak ich je riedko a ty už mlsáš zo svojej vlastnej paprikovej úrody... až ti v dobrom závidím :)
    *
    dobrú chuť želám :)
    Štípanie papriky si volíme dobrovoľne a je pre nás lahodné. To ,,iné" nedobrovoľné štípanie nás bude veru nepríjemne a dlho štípať... :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Že by som zareagoval na počasie? zatiaľ mi celkom vyhovuje, nie je príliš horúco a prší tiež, netreba záhradu polievať... :)

    OdpovedaťOdstrániť