2011/09/18

Zajtra

Čo bude zajtra? To niekto tuší, ale nikto to nevie s istotou. Hovorí sa, že netreba odkladať na zajtra to, čo môžeme spraviť dnes. Lenivci poznajú aj variant so slovíčkom pozajtra. Neodkladať na zajtra, čo môžem spraviť pozajtra. Ďalej sa to môže stupňovať popozajtra a tak ďalej až do nekonečna. Keď si poviem, že zajtra to urobím, tak sa mi v duchu vynorí niečo veľké, takmer nekonečný časopriestor. Ešte sa na to môžem vyspať. Zajtra je v mojom ponímaní času vzdialené ako svetelný deň.

Tá predstava priestoru, ktorý je predo mnou až do zajtra je neskutočne lákavá. Zajtra je skoro ako nikdy, zajtra vôbec nemusí prísť. Relativita času servírovaná  po sekundách však uberá z predstavy časopriestoru "zajtra". A pritom ide len o 24 hodín. Aký zmysel má teda urobiť veci dnes? Nepredbiehame tým čas, ktorý by sme mohli žiť? Veď ak to odložíme, hoc len na zajtra, získame deň pre seba. To čo je urobené, to sa stráca v minulosti. Vpred nás posúva len to, čo nás čaká. Len perspektíva zajtrajška je motorom života. 
 

4 komentáre:

  1. Keď urobiš niečo dnes, môžeš tvoriť nové veci. Načo sa zbytočne zastavovať a pozerať sa na to týmto okom. Dnes urobím to čo chceš, čo ťa baví a zajtra to bude ešte lepšie, môžeš dať energiu este do vynimocnejsich veci.
    Jozo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. čo bude zajtra?
    S istotou to istotne neviem, ale tuším výlet do Tatier :) a tak odkladám prácu na pozajtra a už odo dneška sa budem tešiť na ten zajtrajší výlet. Vložím teda svoju dnešnú energiu do tej najvýnimočnejšej veci (pre seba) - do svojho psychického relaxu, a tým nielenže chcem, ale aj budem šťastnejšia a isto aj tí okolo mňa,keďže ten prúd pozitívnej nálady sa zo mňa môže preniesť aj na nich... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. chcem.byt... :) i tak sa dá, stále sme v oblasti životnej filozofie, dôležitá je prax. Ak by som mal byť osobný, málokedy robím niečo, čo ma nebaví. Ale aj to slovo "baví" je také nepresné, lebo veci nie sú len čierne, alebo biele.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, nevieš čo bude zajtra, ale to čo si včera nevedela, dnes už istotne vieš. Stačí trochu počka a je to. Čo k tomu ešte dodať? Šťastná to žena! :)

    OdpovedaťOdstrániť