2012/08/16

Čierne videnie

Fenomén "čierne videnie", ktorý do značnej miery ovláda slovenské internetové blogovanie a diskutovanie je hrozný. Kritický postoj je dobrý a žiaduci, pokiaľ je kritický. Ak sa z neho stane hnev, zúrivosť, či móda, je to zlé. Ak mi ráno sused stúpi na palec, napíšem, že všetci susedia sú zlí?

Veľká snaha o generalizovanie zlých skúseností a prehliadanie dobrých, vedie do pekla. Množia sa hlasy špeciálne proti Slovensku. To nemá žiadnu alternatívu a je to číry nezmysel. Nie nadarmo hovorí stará ľudová múdrosť, že špiniť do vlastného hniezda nie je dobré a nemá sa to.

Čo však, keď zanietení a neobjektívni kritici staré múdrosti neovládajú alebo neuznávajú? Niekedy sa zdá, že ten, kto je s niečim na Slovensku spokojný, je bielou vranou. A bielych vrán je ako šafránu, na rozdiel od premnožených čiernych oviec. 

4 komentáre:

  1. Táto glosa si žiada komentár.
    ::
    Postoje a konanie niektorých Slovákov majú znaky masochizmu. To neustále zosmiešňovanie, ponižovanie a spochybňovanie vlastného národa a štátu je naozaj hrozné a choré.
    Nedávno som zachytil správu o ľuďoch z rôznych kútov sveta, ktorí k nám prišli študovať slovenský jazyk: slovenčina sa im páči, rovnako tak Slovensko, ale viacerí z nich sa už stretli s trápnym nepochopením zo strany našich ľudí - vraj načo sa dali na slovenčinu, taký bezvýznamný jazyk! Je to normálne?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si tiež, že taký postoj nie je normálny. Vďaka za názor.

      Odstrániť
  2. Nedá sa čudovať tomuto javu, keďže celá informovanosť občanov mienkotvornými TV i printovými médiami sa nesie v duchu "čierneho videnia". Stačí si pozrieť a popočúvať správy. Pozitívnych správ je stopové množstvo oproti tomu katastrofickému balastu, ktorý sa na nás zovšadiaľ valí: vraždy, krádeže, prepadnutia, znásilenia, sprenevery, stupidné telenovely zahraničnej i našej produkcie. Z čoho má drvivá väčšina národa brať optimizmus a byť hrdá?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do veľkej miery je čierne videnie aj módnym a snobským javom. Keď si niekto povie, že všetci sú blbci, hneď sa cíti múdrejší :) a samozrejme, práca médií je tu jasne viditeľná.

      Odstrániť