2013/07/11

O čom sa hovorí v krčme

Hamletovi je to už jasné, ale o čom sa dnes hovorí v slovenských krčmách? To je otázka. To som sa spýtal bývalého kolegu, inak novinára a fotografistu a neskôr po revolúcii aj krčmára. Ja totiž už dávno nechodím do krčmy, stal sa zo mňa nechutný abstinent, tak som bol zvedavý, o čom sa to tam zvyčajne točí. Myslel som si, že o politike, ale to vraj už dávno nie je témou krčmových debát. Maximálne tak nejaký týždeň pred voľbami a potom skepsa. Hovorí sa vraj o tom, čo ľudí zaujíma a politika to rozhodne nie je. Krčmy rezignovali na politické otázky a komentáre. Krčmová politika sa preniesla do vyšších sfér, na internet.

Tak o čom sa teda zhovárajú poslední mohykáni pri pive? Hlavne o peniazoch a aj o robote. Čo koho trápi, kto má robotu a kto nie, prípadne prečo a pár nadávok. Ako s peniazmi a ako bez nich? V súvislosti s peniazmi mám aj ja trochu zlé svedomie, lebo som sa nedávno nezachoval správne, podľa základného inštinktu. Robil som po dlhšom čase poriadok v garáži a objavil som tam aj nejaké staré hriechy. Sčítané a podčiarknuté - starý šijací stroj po babičkinej babke, nepoužívanú pumpu zo starej záhrady, starú leštičku fotografií, akumulátor z auta a ešte kopu drobností. Mohol som to vyložiť na pľac a avizovať "zberačom", aby si to odviezli do zberu, ale chcel som to mať z krku hneď.

Tak som to naložil a sám som sa postavil do radu v zberni starého železa za pár pravidelných zberačov. Trochu mi to bolo trápne, ale bol som aj zvedavý, koľko to bude vážiť. A bolo toho dosť. Dostal som za to malú hotovosť a v prvom momente som mal úmysel, dať to "kolegom", aby si urobili pekný deň v krčme, no zaváhal som a nedal som nikomu nič. Nejde o nič svetoborné, ale spomenul som si vtedy na slová prvého človeka, ktorý vkročil na Mesiac: Malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo! Ja som tentokrát človečí krok neurobil, preto ani ľudstvo nemohlo urobiť skok.

4 komentáre:

  1. Keď sa to tak vezme, tí "pravidelní zberači" sú užitoční - čistia naše okolie od odpadu, len keby nebrali (nekradli) to, čo ešte slúži.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si to myslím a preto pripravované obmedzenie pre súkromné osoby mi pripadá pohodlné, ale nedomyslené.

      Odstrániť
  2. pre mňa téma, do ktorej sa neviem nijako zapojiť, lebo do krčmy som chodila veľmi veľmi dávno iba ako malá slečna starkému pre dve čapované pivá po nedeľnom obede :)

    U nás doma sa tiež nedávno robil ,,železný poriadok" okolo domu, manžel sa zahral na granda a povedal, že ak mu s tým pomôžem, môžem si nechať utŕžené peniaze. Nuž veľké bolo jeho prekvapenie, ale slovo platí.
    Bolo to niečo cez 50 € .. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si mala perfektný zisk. Ja som mal podstatne nižšiu sumu, tak na dva kilá rajčín, melón a marhule :) Iste si si potom niečo pekné kúpila.

      Odstrániť