2016/01/06

Vianočná kronika

Tieto Vianoce neboli zasnežené. Uplatnilo sa staré príslovie o Kataríne na ľade a Vianociach na blate. Pravdou však je aj to, že dnes už málokto vie, čo je to blato. Všetko okolo nás je vybetónované alebo vyasfaltované. Počasie sa však s príchodom Nového roku veľmi rýchlo znormalizovalo. Prišla ozajstná zima a napravila svoju pošramotenú povesť a zisky zimných stredísk.

Vianoce majú svoju povesť aj tradičnú formu v rodinách na štedrý večer. Potom prídu všednejšie dni s čakaním na Silvestra. V tých povianočných dňoch to môže nadobudnúť aj takú modernú podobu, keď veľká časť rodiny trávi večer spolu a zároveň každý po svojom. Jeden sleduje TV vysielanie, druhý má na kolenách laptop, ďalší surfuje na smartfóne.

Iní dvaja si dokonca tajne posielajú úsmevné vetičky prostredníctvom SMS správ. Zo stoličky na stoličku. Zjednocuje ich wifi router.

Telefóny už nie sú tým čím bývali. Stali sa vreckovými internetovými terminálmi. Pozoruhodné je, že funkcia "telefón" je už na druhej koľaji, mnoho viet sa posiela esemeskami, komunikuje sa cez  "čety", e-maily a na stránkach "sociálnych" sietí. Zdá sa to celé pritiahnuté za vlasy, ale ktovie, možno raz aj táto vlna opadne a stane sa všednou záležitosťou ako mnoho iných "vylepšení" života spoločnosti.  

Keby boli problémy len okolo elektroniky, bolo by to fajn a nádejné...



4 komentáre:

  1. U nás sme sa tomuto vyhli. Telka nebola od štedrého večera do silvestra ani raz zapnutá. Ale tablety a smartfony sa sporadicky zjavili v rukách, ale naozaj vo veľmi tolerantnej forme. A to nás bolo 8 dospelých na jednej kope :)
    Nuž, a čo dodať k tej hlasovej komunikácii? Ľudia sa radi vyhovárajú na uponáhľanú dobu, ale všetko je to o ochote venovať druhému svoj čas. A nájsť si na to čas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. https://www.facebook.com/popularne.sk/videos/vb.940503176017264/1010540079013573/?type=2&theater

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pohľad filozofa, ktorý už (takmer) všetko kúpil :) a zrejme nakúpil to, čo on považoval za kvalitu, čo stálo za ten kus života. Je to individuálne a tak to aj my (veríme, že) robíme. A možno sa mýlime...

      Odstrániť