2024/07/23

Newspeek

Nedávno som objavil zaujímavý software na zhromažďovanie poznámok, výstrižkov a upozornení. Za dva týždne sa mi nazbieralo zopár "citátov", názorov a zamyslení: 

Cowen: Internetové písanie nie je to disciplína, je to sféra, ale deje sa tam toho viac ako kedykoľvek predtým. Je to však oddelené od toho, čo sa považuje za klasické teoretizovanie v akademickom zmysle slova.

"Skutočne dobré písanie na internete je multidisciplinárne". 

V istej diskusii sa objavila poznámka k seriálu Dunaj, ktorý sme sledovali, tak ma to zaujalo: "Celý seriál je gýč. Telenovela podľa argentínskeho formátu" (1469234). (Skoro by som s autorom toho výroku súhlasil, ale s pripomienkou: "Chvála Bohu, že si ten seriál nedával za cieľ byť historický"). 

Z našej EÚ:  

"Posun k elektrickým autám znamená potrebu omnoho väčšieho množstva (elektrickej) energie. Tej bude treba každým rokom viac aj pre dátové centrá, ktorých počet i energetická náročnosť bude s rozvojom umelej inteligencie rýchlo rásť" (cudzis).(To je predsa jasné, len sa nesmieme domnievať, že terajší počet áut sa zamení za rovnaký počet elektrických. To ani nie je zámer a to by ani nebolo ekologické. Bude v tom niečo iné... Musí ich byť oveľa menej.)

Z tej istej EÚ: „Jednotný trh v dnešnej podobe nestačí, pretože bol vytvorený pre svet, ktorý už neexistuje“(Enrico Letta). (Nič už nie je a ani nebude také, aké bolo).

Lacná slovná múdrosť: "Slovami stále zabíjame druhých. A kto je múdrejší, ten zabíja postupne, nie hneď. Aby sa nestal nepriateľom, jedná prostredníctvom druhých, začne o druhom šíriť klebety a tak ďalej". (Aj slovami sa dá...)

Televízne seriály a hollywoodske trháky: "Tento balík konzumujeme s tým, že formuje náš svetonázor a do istej miery nás vychováva. My to netušíme, ale preberáme celé vzorce správania, osobnostné vzory, a optiku, ktorou nazeráme na svet". Aj Hollywood nás naučí kadečomu… Hlavne snívať o veciach, ktoré by nám prirodzenou cestou ani nenapadli. Takto si žijeme mimo realitu celé roky. A potom sa čudujeme, keď jedného dňa zistíme, že život nie je rozprávka. To sú psychologické fakty. (A to ani nebola reč o základnom pilieri televíznych seriálov a filmov - o reklame).

V.D. Layen: "Extrémisti nesmú ničiť náš spôsob života". (Ktovie, ako to myslela. Veta, ktorá vďaka použitému zámenu dáva rôzny výklad...)

DJC: "K neduhom staroby, ktorý postihuje hlavne intelektuálov, patria predovšetkým dve vady komplementárne spojené. Je to neschopnosť udržať myšlienku a druhá vada je neschopnosť myšlienku opustiť." (Prosím, definujte v diskusii "neduhy mladosti").

Ona: "Bola to najlepšia prezidentka, akú Slovensko malo". (Alebo aj naopak, lebo Slovensko malo iba jednu prezidentku, teda nie je s čím porovnávať).

Murthy: Sociálne médiá u mladých zvyšujú riziko výskytu symptómov úzkosti a depresie. (Že by len u nich?)

V „newspeaku“ sa propagandista či politruk nazýva „Strategický komunikátor.“

...

Hor sa do ďalších svetlých týždňov!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára