2006/09/11

Vytrhnutá stránka 3

O psoch a mačkách...

Kto vyrastal na dedine, musí mať nejaký vzťah ku psom. Dobrý, alebo zlý, to záleží od skúseností najmä z mladosti.

Pes na dedine je predovšetkým strážny, alebo poľovnícky. Zdalo by sa, že psy na dedine majú raj, ale nemusí to byť pravda. Často sú celý deň uviazaní na reťazi, zaháňaní do búdy, alebo zatvorení v malom priestore.

K našej domácnosti vždy patrila mačka, alebo dve. Mačky sa starali sa predovšetkým o svoje veci, chytali myši, vyhrievali sa na slnku, dali sa hladkať a spokojne priadli. Tak trochu nás využívali pre svoje pohodlie, doplnkovú stravu a hlavne v zime sa chodili dovnútra zohrievať.

Mačky považujem za celkom rozumné bytosti... Sú milé, sú prítulné, majú nás radi rovnako ako my ich. Ak je im občas ublížené, nehnevajú sa dlho a nepomstia sa.

Pes je priateľ svojho pána, so všetkými možnými následkami, čo to môže priniesť. Priateľ sa niekedy aj nahnevá, urazí, pomstí... mačka chce žiť v pohode a radšej na všetko zlé zabudne. Psy ako miláčikovia sa po čase, začnú podobať na svojho pána a majiteľa (alebo naopak), bytový pes je obrazom rodiny, v ktorej žije.

Rád komunikujem so psami, keď sú za plotom, ale aj priamo. Mám pre psov dva druhy pískaných pozdravov, na ktoré reagujú podobne. Jeden je upokojujúci a druhý je výzva (to pre tých lenivejších, ktorým sa ani štekať nechce).

Môj pomer dobrého ku zlému je veľmi vysoký pre dobré vzťahy ku psom. So zhovorčivými psami sa dá dohovoriť, ako s ľuďmi, ktorí nie sú skúpi na slovo...Horší sú tí, čo nebrešú, ale hneď hryzú.


2006/07/18

3 komentáre:

  1. mačka je síce prítulná, ale je nezávislá, nedá sa skrotiť a sama rozhoduje o tom, komu sa dá pohladiť :)..
    koho obdaruje svojou priazňou, k tomu sa bude vždy túliť..a zotrvávať pri ňom..

    ..a má zelené oči..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hm, pekná úvaha On dogs and cats... :)
    Psy, zdá sa, majú viac mužských vlastností (zmysel pre priateľstvo, služba pánovi, vernosť), mačky zase viac ženských vlastností (prítulnosť, nezávislosť, falošnosť).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mačky mám rád, (aj kočky...). Psy sú ako kamaráti...

    OdpovedaťOdstrániť