2007/11/13

Kam sa stráca elán?

Nielen môj, ale aj v najbližšom okolí. Je to realita, alebo je to iba moje zdanie? Čítam dosť blogov, ale mnohé iba povrchne zhodnotím a idem ďalej... Nedokážem sa začítať do únavnej šedej vrstvy tejto sféry, nedokážem hľadať ihlu v kope sena, čakám na gejzír, alebo aspoň vodopád. Čakám na burácajúci zvuk a spŕšku jemných kvapiek vody.

Nemám rád články, ktoré sa tvária múdro, mám rád tie čo múdre sú. Nevoňajú mi tie s ambíciou, ako by chceli získať honorár za počet slov, lebo chápem veci aj keď sú vypovedané stručne a jasne. Mám rád tie, ktoré vedia pútať každým nasledujúcim slovom. Jednoducho by som povedal, že ma oslovujú "kvalitné" veci, ale to som už na šikmej ploche definície kvality.

Sebakriticky - chyba je asi vo mne... Napriek tomu sú dni, v ktorých objavujem skvosty prozaického ducha, alebo nádielku múz, ktoré otvárajú hlavy básnikom. Klenoty ako stvorené pre človeka, ktorý si nepotrpí na okrasy, ale rád vníma krásu v jej podstate. Tak prosím, nemlčte klenotníci, určite tu nie som jediný zákazník..!




8 komentárov:

  1. mám dojem, že nastáva obdobie, kedy píšucich blogérov začína byť viac, ako čítajúcich a niekedy je takmer nemožné nájsť si medzi takým množstvom všakovakých blogov práve ten, ktorý zaujme našu pozornosť.
    Možno je to dané aj veľkou konkurenciou a vo všeobecnosti platným úzusom písať zložito, vyumelkovane, metaforicky, kde medzi množstvom kudrliniek zanikne myšlienka, ktorá tam sice je, ale je skrytá a nedokáže sa vyhrabať spod nánosu slov na povrch..
    Napriek tomu si myslím, že sa má písať, ale len vtedy, keď má človek chuť písať... trebárs aj o obyčajných banalitkách :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekne si to napísal, wabt. Najmä o tých klenotníkoch. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mia - našťastie je to tak, že každý si môže zostaviť svoj výber.. hovoríš o veľkej konkurencii, ale tá by mala viesť ku kvalite.. Zrejme máme na mysli hlavne blog.sme, z ktorého sa stal "ľudový blog" a to nemyslím pejoratívne.. všetko prechádza vývojom v čase a priestore, nielen autor, ale aj každý jeden čitateľ blogov...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. silviah - najmä o tých klenotníkoch to je .. a o múzach :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hmm, možno je chyba v nás čitateľoch. Toho čo sa ponúka je už tak veľa, že nezvýši čas na hlbšie zamyslenie a hľadanie toho skrytého, práve toho pekného v cudzích textoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. marmota, možno to nie je chyba, možno to tak má byť... fakt je, že hlbšie zamyslenie stojí viac času a námahy a v tej našej rýchlosti len preletíme okolo...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Taky Grga sa vyjadruje strucne a ide k veci. Pointa nezanika. :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lev - mrkol som sa tam a uznávam, že máš pravdu. Už je v čítačke.....

    OdpovedaťOdstrániť