2007/11/07

Veľa slov

Veľa slov môže uškodiť myšlienke. Ak pri rozhovore začnem premýšľať o človeku, ktorý rozpráva a nemyslím na význam jeho slov, môže byť na príčine príliš rozvláčne rozprávanie (alebo je to príťažlivá žena :). Ľudia, čo svoj príbeh "šperkujú" množstvom zbytočných slov a odbočeniami od témy, sa obvykle radi počúvajú.

Za všetko môže synchronizácia verbálneho prejavu s myslením. Človek nemôže rozprávať rýchlejšie, ako myslí, ak sa o to pokúsi, odbočuje, opakuje sa, alebo tára hlúposti... Dobrý rečník musí byť ako dobrý hráč šachu - musí vidieť niekoľko viet dopredu... Rozdiel je len v rýchlosti - šachista má na myslenie pohodu a čas, rečník nie. Jeho myslenie musí mať synchrónny predstih.

Vypovedané slovo už nemožno stiahnuť späť ani stádom volov. Písomný prejav je oproti ústnemu v obrovskej výhode. Napísané slová a vety je možné vygumovať, prepísať, nikomu neukázať a zahodiť... Svoj text si môžem pred zverejnením viackrát prečítať a vnímať ho z pozície čitateľa. Výhoda, ktorá čitateľa oprávňuje k prísnejšiemu posudzovaniu...

11 komentárov:

  1. v tom máš 100-% tnú pravdu, že písomný prejav má oproti ústnemu obrovskú výhodu, pretože prv, než ho zverejníme, máme možnosť naformulovať vety a myšlienky do takej kultivovanej podoby,ktorou sa chceme prezentovať v tom lepšom svetle .. :)
    Písomný prejav je však určitým spôsobom ,,umelý", kdežto priamy rozhovor a ,,živé slová" (výška alebo hĺbka hlasu, intonácia, hľadanie slov pri rozhovore a spôsob ich vyslovovania) nás odhaľujú v našej ,,nedokonalosti" a stavajú do svetla ľudskosti a reality, ktorá z časti dokreslí obraz človeka, ktorý sme si vytvorili na základe jeho myšlienok v písomnom prejave.. :)
    písomný prejav je pre mňa základ a živý rozhovor je budovanie nadstavby..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mia, zaujímavý postreh a perfektná formulácia... takže obraz človeka vytvorený len na základe písomného kontaktu je "umelý", skutočný ľudský dojem môže byť sklamaním (ale nemusí)...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wabt, skutočný dojem môže byť naopak veľkým prekvapením...pozitívnym, kedy sa umelá predstava vytvorená v mysli pretaví do reality,ktorá korešponduje s predstavami a možno ich niekedy aj predstihne.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, máš obrovsky veľké pozitívne myslenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. spravne uvahy, vsetko na mieste.cize dobry postreh

    OdpovedaťOdstrániť
  6. biker, vďaka za kontrolu správnosti, potešilo... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To odbočovanie od témy a šperkovanie nemusí byť vždy len prejav "radosapočúvania" (to som ale plesla novotvar!), ale aj znak pribúdajúcich rokov. Niekedy to oči ešte nezistia, no uši zaregistrujú neklamný znak "zrelosti".
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. silviah, dúfam že nenarážaš... ani nemôžeš, veď si ma ešte nepočula rozprávať...:) inak, máš trochu pravdy, ja som sa tejto okolnosti chcel vyhnúť, lebo vek nie je vždy odvodený od počtu prežitých rokov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. s poslednou vetou absolútne súhlasím

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

    Have a look at my web-site :: brubaker

    OdpovedaťOdstrániť
  11. May I simply say what a comfort to discover somebody who genuinely knows
    what they're talking about over the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular because you surely possess the gift.

    my web blog: bandicoot

    OdpovedaťOdstrániť