2008/02/08

Running Processes 40

Kedysi na fyzike u profesora Kleina sme sa učili, že rýchlosť svetla vo vákuu je najvyššia známa a konečná, a nepredstaviteľne veľká - približne 300 tis. km/s . Svetlo je v podstate elektromagnetické vlnenie a vlastnosti tohto vlnenia sa menia podľa jeho frekvencie. Má to niekoľko minimálne filozofických aspektov, napríklad:

- že vesmír nie je nekonečný, ak má svetlo aj vo vákuu stanovené hranice
- alebo to znamená, že vákuum nie je nič, ale niečo čo kladie svetlu odpor

Z ľudského hľadiska je rýchlosť svetla tak obrovská, že v danom okamihu sa svetlo nachádza zároveň na svojom počiatku aj na konci a ruší tak vesmírny rozmer času, čo je paradox, lebo vlnenie má vo svojej podstate zakódovaný čas...

V našich počítačoch sa to elektromagneticky vlní rôznymi frekvenciami, vlnenie sa šíri vo vodičoch a polovodičoch, tie mu kladú odpor, ktorý ich zohrieva, energia sa spotrebováva a rôzne mení - počítač číta a zapisuje stavy 01 01 01... obvody sa preklápajú veľmi rýchlo, ale tá rýchlosť má svoje technické hranice, zodpovedajúce použitým materiálom a technológiám.

Možno raz príde doba, keď budú počítače založené na technológii svetelného vlnenia vo vákuu a tak budú reagovať na zadanie (takmer) okamžite, stavy 0-1 sa budú striedať maximálnou možnou rýchlosťou 299 792 458 metrov za sekundu.

Ešte predtým ako dosiahneme dokonalosť sveteľného počítača, budeme v medzičase počítať pomocou živých buniek, neurónov. Tie naše bunky pracujú určite rýchlejšie ako naša elektronika. Naše rozhodovanie a reakcie sú niekedy bleskové, ale nie sú určite tak rýchle ako svetlo vo vákuu.

Keď porovnávam svoj starý počítač so systémom W98, ktorý bol dlho funkčný a dokázal skoro všetko ako môj súčasný expertný systém XP, nestačím sa čudovať. Kým ten starý nabehol za pár sekúnd, tomuto to trvá jednu až dve minúty... To by som ešte chápal, zobúdza sa zo sladkého ničnerobenia, tak potrebuje ponapínať svaly, aby potom podával plný výkon.

Ale prečo mu aj vypínanie trvá tak strašne dlho, to už vôbec nepochopím... Začal som pátrať po príčinách, spustil som Process Manager a zistil som, že mi tam beží 40 procesov súčasne... Fí ha, to sa mi zdá byť dosť veľa, veď v starom systéme ich stačilo 18 - 20 a bežal ako hodinky (vždy až dovtedy, kým nespadol :).

Nakukol som aj do systémovej zložky a udivilo ma množstvo dolárových súborov - 2125 v takmer 500 priečinkoch, ktoré zaberajú na disku vyše pol GB. Nie je to veľa a načo sú tam?

Po inštalácii nového operačného systému si ten môj panensky čistý XP stiahol z netu množstvo ďalších dát pre SP2 a 102 ďalších záplat... Vyzerá to tak, že som si kúpil polotovar za cenu tovaru... Aj ja sám som sa snažil a inštaloval som rôzne viac i menej užitočné programy a takých tam mám práve teraz celkom 95... Nie je to veľa?

Napriek tomu všetkému by som chcel, aby ten zázračný systém XP nabiehal a odchádzal trochu rýchlejšie, len kto mi poradí?... a tiež by som chcel, aby ho jeho výrobca predčasne neodkazoval do večných lovíšť histórie...

8 komentárov:

  1. wabt, rada by som ti poradila, len po prečítaní tvojho článku sa cítim ako kedysi pri sledovaní relácie Pod lampou - keď sa tam zišli fyzici a matematici a rozoberali teóriu relativity a podobné veci a čím viac rozprávali, tým menej som rozumela... ale napriek tomu som si s radosťou pozrela reprízy :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teza: "vákuum nie je nič, ale niečo čo kladie svetlu odpor"?

    Tato teza je podla mna divna. Keby vakuum kladlo odpor, cize posobilo proti pohybu svetla silou, tak by svetlo postupne spomalovalo. Ale nespomaluje, rychlost svetla vo vakuu je konstatna. Takze ziaden odpor.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. femma, tvoja snaha poradiť mi, to je vyšší "level" ako prípadná rada sama.. tvoje prirovnanie môjho článku k relácii Pod lampou je pre mňa lichotivé, ale skôr ako fyzik, alebo matematik sa cítim ako hríb (Hríb), ale aj tak budem rád, keď si ma občas zreprízuješ :) a prídeš aj k pokračovaniu, vstupenka pre obecenstvo je zdarma...
    keby to nebola krádež, premenoval by som svoj blog na Blog pod lampou :-)
    .
    .
    lev, a je to tu! Diskusia k mojej téme pod lampu (kde býva tma)..
    ..svetlo síce vo vákuu nespomaľuje, ani nezrýchľuje, preto musí mať nejakú spoločnú vlastnosť s vákuom..
    .
    v iných usporiadaniach hmoty sa energia svetla postupne stráca, dokonca pri dopade na prekážku pôsobí ako tlak..
    .
    Existuje teória o štruktúrach vákua, celkom zaujímavá a podľa nej vákuum naozaj nie je nič, ale niečo.. niečo, čo ešte nepoznáme, niečo, čo je pre svetlo priechodné bez odporu (možno to niečo kmitá na rovnakej frekvencii ako svetlo), ak by svetlo vyšlo z vákua do priestoru s ničím, asi by skolabovalo :)
    z dejín nášho poznávania Sveta vieme, že to čo je dnes nič, zajtra môže byť niečo..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Myslim, ze si si neprecital dobre moj prispevok. Ja v nom netvrdim, ze vakuum je nic, lebo nekladie svetlu odpor. Ja tvrdim len to, ze svetlu nekladie odpor.

    A pritom moze byt aj nieco ine nic. Ake su pozorovane fakty?

    1. Rychlost svetla vo vakuu je velka, ale konecna.
    2. Rychlost svetla vo vakuu sa nezmensuje.

    Z 2. podla vyplyva, ako som minule napisal, ze vakuum svetlu nekladie odpor, pretoze pre mna odpor = sila proti pohybu, a zo sily proti pohybu vyplyva spomalenie. Vidime, ze spomalenie sa nekona.

    Ako si potom vysvetlit 1., najma tu cast, ze rychlost svetla je konecna? Vezmime si pohyb aut. Preco nemozem ist skodovkou tak rychlo ako formulou a to ani na uzavretom okruhu? Je odpor prostredia prilis velky? Asi nie, ved formula tak rychlo moze ist. Rozdiel je v samotnom aute.

    Prenesene - rychlost fotonov (castic svetla) v prostredi bez odporu podla mojho laickeho nazoru limituju samotne vlastnosti fotonov, alebo presnejsie najma vlastnosti fotonov.

    (Podotykam, ze fyzika nie je moj obor :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. lev, čítal som pozorne, ale dal som prednosť neobmedzenej fantázii pred čistou logikou... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jaj, no ale potom to tu nie je Pod Lampou, ale na stretnuti fanusikov sci-fi, nejaky Wabtcon alebo co... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moj pocitac je na tom velmi podobne, az mam obcas pocit, ze ho vyrobili este Flinstonovci. Keby dokazal fungovat rychlejsie bola by som v siedmom nebi.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Backing up Blogging databases conscientiously is the what you can, in order to stay
    put before of the game.

    My blog post click here

    OdpovedaťOdstrániť