2008/09/04

Písanie a čítanie

Hovorí sa, že dobrý spisovateľ musí najprv veľa čítať. Myslím, že na blogoch to má aj svoje negatíva. Vždy keď si zaumienim, že prečítam všetko čo ma zaujíma, už sa k písaniu nedostanem... Možno je to môj zvláštny prípad a možno si aj niekto myslí, že čím menej píšem, tým lepšie... Možno.

Zvláštne hádam nie je to, že písanie ma teší, a že píšem pre čitateľa - teoreticky od jedného až po nekonečno, ale v praxi som rád, ak si môj blog otvorí 30 - 40 čitateľov, z ktorých si možno tretina naozaj niečo s uspokojením prečíta...

Pred mesiacom sa objavil v tejto sfére zaujímavý projekt - označenie 10 najhorších blogov mesiaca. Odvážne, ale aj zaujímavé.

Z hľadiska literárneho štýlu nie sú tieto (zatiaľ tie dva) satiricko-ironicky-kritické články o kolegoch blogeroch žiadnym skvostom a možno každý z nás by si urobil iný zoznam, ale už len tá odvaha menovať 10 najhorších a pripojiť k tomu svoj názor, je pozitívna... (lebo - priznajme si, nie je všetko zlato, čo sa ligoce... a tiež preto, že môj blog sa tam neumiestnil :)

Rád by som využil túto príležitosť na označenie jedného zo svojich "topten" z opačného konca spektra, teda podľa mňa najlepšieho čítania: D-FENS blog. Je tam všetko, čo od blogu očakávam - dobrý čitateľný štýl napriek tomu, že je v češtine, je to ľahké a zrozumiteľné čítanie, vždy to má obsah, aj grády i humor.

Isteže, to nie je jediný z dobrých blogov, ktoré poznám... Všetkým ostatným deviatim z mojej "topten" sa dnes ospravedlňujem, nechávam si ich v rezerve, ak zase nebudem mať o čom písať, napíšem o vás...

5 komentárov:

  1. čitatelia sú vždy, len niektorí sú ukecaní (ako trebárs ja) a svoj názor hodia do viditeľnej slovnej formy a niektorí si prečítajú a aj majú svoj názor, len im možno niečo bráni zverejniť ho.. :)
    ale nebyť pisateľa, neboli by ukecaní i mlčiaci čitatelia.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vraj keď nebudm mať o čom písať, napíšem o vás... Nevinná, vtipná, či zákerná veta?
    Top plus, či top mínus - je to väčšinou relatívne. Záleží na uhle pohľadu. Výnimky však môžu potvrdzovať pravidlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. silvia, zákerná rozhodne nie, nechápem, ako ti mohlo niečo také vôbec napadnúť... čo by mohlo byť zákerné napríklad na tom, keby som o tvojom blogu napísal, že patrí do mojej obľúbenej desiatky?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, ktokoľvek tu povie svoj názor, ja si ho prečítam a zvážim, či budem diskusiu rozvíjať v danom smere, alebo ho iba zoberiem na vedomie.

    Komentáre sú predsa na komentovanie a autor s nimi ráta. Jedna z negatívnych až neutrálnych foriem komentovania je - nekomentovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :-) Znie to celkom príjemne (o tom mojom blogu)...
    Zákerné preto, lebo prídeme na rad jedine vtedy, keď už nebude o čom písať. Teda nič mimoriadne, ale ako zahnanie nudy ujde.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť