2008/11/26

Cinka panna

Bol som na kultúre, videl som film Cinka Panna. Je to vcelku pekný romantický príbeh, zasadený do historickej reality 18. storočia. Môj celkový dojem však nebol príliš dobrý, čo má na svedomí, okrem iného aj fakt, že film pôsobí dosť nesúrodo. Nie je to film typicky slovenský (nech sa na mňa režisér nehnevá), ani maďarský, ani český, aj keď tie tri vplyvy sa tam dajú vypozorovať.

Jemne farebne tónované scény sú v súlade s romantikou, náladové sekvencie s koňmi sú výborné. Čo sa týka zostrihania, trochu mi vadilo dvojnásobné zaradenie (inak peknej) identickej snímky letu bocianov a fakt, že spočiatku dávala filmu umelú dynamiku "freehand" kamera až tak, že som si to začal uvedomovať.

Najslabším miestom filmu sú herecké výkony, predovšetkým hlavná predstaviteľka (Anna Gurji) ma nepresvedčila, ale ani typovo sa na tú rolu príliš nehodila. Myslím Cinku Pannu v jej dospelom veku, nie malé dievča, ktoré hralo veľmi dobre rolu dievčaťa odháňaného od huslí... Jej otec bol dobrý a tiež Martin Huba v úlohe zemepána, hlavne v závere exceloval.

Úsmevná bola snaha kameramana a strihača, nasnímať zábery hrajúcej Cinky s huslami tak, aby to bolo v synchróne a realistické, napriek tomu sa to nedarilo. Práve v týchto záberoch mi veľmi chýbal výraz huslistky, ktorá má talent a oddáva sa hre... Ona pri hraní celkom nezaujate aj konverzovala, ale možno sú moje predstavy príliš "súčasné"...

Film je označovaný ako "hudobný", ale hudba okrem záveru zväčša pôsobila len ako "filmová", dotvárajúca atmosféru. A to už radšej nehovorím o Gottovi pod záverečnými titulkami... Skoro by som zabudol, v krčmových scénach bol zaradený aj akýsi Juraj, ktorý sa chystal bohatým brať a chudobným dávať... Priam Jakubiskovský moment...

Môj celkový dojem kazilo aj kino, ktoré bolo zaplnené do posledného miesta a v mojom okolí sa náhodou nachádzalo niekoľko rušivých elementov - za chrbtom si občas dosť hlasne komentovali dej, vpravo i vľavo dvakrát zvonil mobil a dve dievčatá predo mnou mi niekoľkokrát zasvietili do očí mobilom, lebo nemohli vydržať 120 minút bez sms komunikácie. Ale to už je o kultúre v inom zmysle...

7 komentárov:

  1. Jemne napísaná ,,zdrvujúca" kritika" ako celku..
    Ale bolo to lepšie ako Tropická búrka, nie?
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mia, moje očakávania boli vyššie.. tropická búrka je úplne iný žáner, tak by som to neporovnával.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nemyslela som na porovnanie žánrov, lebo naozaj sa nedá porovnať paródia s romantickým filmom. Ale očakávania môžu byť rovnocenné u oboch druhoch filmov.. pretože ak človek vie, na aký žáner sa ide pozrieť, tak sa na to patrične ,,naladí"..
    Chcela som tým predošlým príspevkom iba povedať, že dojmy zo včerajšieho filmu si mal zjavne lepšie ako z toho predošlého, ktorý si aj priliehavo nazval ,,ohromnou akčnou kravinou", aj keď aj pri cinka panne si zrejme očakával viac, ako ti dala... :)

    mia

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mia, tak si ma usvedčila.. a presvedčila.. je to tak, veď ja sa nehádam... :) - wabt

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ten posledný odstavec bol taký realistický, ako to poznám z kina. Len by som ešte pridala aj rôzne "arómy" od okolitých divákov, ktorým zjavne prdenie a grganie ide aj na povel. Pre to všetko nerada chodím do kina, takže film asi neuvidím. No zdá sa, že až tak o veľa neprídem?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Motýľová, toho som bol našťastie ušetrený :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť