2009/06/04

Helga a podobné katastrofy

Vybral som si krátku blogovú dovolenku. Tie moje minulé "dovolenkové" dni sa vyznačujú akčnosťou aj časovým zaneprázdnením. Napriek tomu sa mi podarilo v jeden nudný večer ísť aj do kina na film "Líbáš jako Bůh".

Môj dojem z filmu bol dosť rozpačitý, taká priemerná komercia, ale predsa trochu vymakanejšia ako filmové vtípky Troškových "Kameňákov". Od začiatku filmu som sa musel zameriavať na Kamilu Magálovú, vždy ma zaujímajú slovenskí herci v českých filmoch. Napriek kritickému pohľadu mi v tomto filme Kamila celkom sedela, zahrala svoju rolu výborne a presvedčivo.

Bartoška a Holubová, to sú tiež herci, ktorí ma oslovujú zväčša pozitívne, v tomto smere som bol spokojný. O príbehu hovorí autorka scenára Marie Poledňáková, že je poskladaný z jej životných postrehov, napriek tomu, alebo práve preto sa celý niesol v rovine, ktorá diváka príliš nevťahuje do deja, ale na druhej strane ani príliš nenudí.

Bohužiaľ, z príbehu mi vypadla dôležitá pasáž, keď podvádzaná Holubová prichádza na chatu, kde sa má stretnúť s manželom (Kaiser) a jeho milenkou (Kamila). Vôbec neviem, čo sa tam stalo, ale neznáme je lákavé, tak to považujem za najlepšiu časť filmu... :)

V ten deň sme totiž mali na obed kapustnicu a ja som si upil aj zo surovej kapustovej šťavy a dôsledok sa dostavil práve v tej chvíli, keď sa všetci schádzali na chate. Jednoducho malá filmová katastrofa, našťastie som sedel na kraji...

Niekedy sa dejiny sa opakujú, podobná vec sa mi stala kedysi dávno, keď som šiel s kolegom na film Helga (1967). Ako sa patrí, pred kinom sme si dali poldeci s pivom... Moje vnútorné napätie z toho vyvrcholilo na začiatku exponovanej scény, keď som musel vyjsť zo sály...
"Helga je dokumentárny film ktorý pojednáva o telesných aspektoch ľudskej anatómie a reprodukcie. Od počiatočného štádia tehotenstva, až po pôrod, kamera sleduje Helgu cez všetky stavy, až k pôrodu. Tento kvázi - dokumentárny film sa opiera o lekárske poznatky. Skutočný pôrod je filmovaný v pozoruhodných sekvenciách detailných záberov." (zdroj)
Moje dojmy z filmu "Líbáš jako Bůh" sú teda neúplné, ale to čo som napísal, platí. V Čechách má film dosť negatívne ohlasy ako sa píše na tejto stránke.

3 komentáre:

  1. :-)))))))
    Tie "kapustové variácie" vyzerajú byť najlepšie z celého filmu....

    Fajn, že si dovolenku na blogu prerušil.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wabt, všetko vlastne dobre dopadlo...
    aj to ,,únikové" extempore, aj filmové osvieženie v zmysle lákavého neznámeho, na ktoré sa budeš podvedome tešiť, ak budú ten film dávať v TV.. :)

    OdpovedaťOdstrániť